Първият футболен мач на Луната може да се играе още до 2035 година

Първият футболен мач на Луната може да се играе още до 2035 година Снимка: sundries.com

Експерти от британския Института по инженерство и технологии (IET) разкриха как би изглеждала красивата игра в космоса

Лунните футболисти ще играят четири 10-минутни полувремена с 20 минути почивка между тях, на терен с размери 32 на 25 м, т.е., осем пъти по-малък от футболните игрища на Земята. Игралното поле ще се подготвя преди всяко полувреме с помощта на лазерно синтероване - разтопяване на твърдите прахови частици с лазерна техника, така че да се слепят в твърд слой.

Фанелките, шортите и обувките ще бъдат заменени от обемисти, но гъвкави скафандри с вградена охлаждаща функция и система за обиране на потта. Каската е проектирана така, че да позволява комуникация между играчи и треньори, с видимост от 180 до 270 градуса, плюс дисплей във визьора, където ще се извеждат съдийските решения. 

Топката ще бъде 1,5 пъти по-голяма от земната, маркирана в черно и бяло за видимост. Сърцевината ѝ трябва да бъде от аериран гел от следващо поколение - Next-Gen Airgel, гъбеста структура, която ще позволи на топката да отскача, независимо, че няма да е пълна с въздух.

Създаден е и първият правилник на лунния футбол, с цел да адаптира играта към изключително различните условия на земния спътник – прашен терен, нулев кислород и потенциално фатален риск от сблъсъци в условията на безтегловност - сериозна причина лунният футбол да се развие като строго безконтактен спорт.

Реферите ще следят играта от специална кабина, но ще присъстват на терена като холограми, снабдени с виртуални червени и жълти картони.

Разработката е образователна програма за деца в рамките на инициативата Engineer a Better World. За начало, IET призовава децата в Обединеното кралство на възраст от 4 до 13 години да участват в конкурс за проект на първия официален футболен екип на "Moonchester United".

Програмата Engineer a Better World си поставя за цел да промени сегашните представи за инженерната индустрия и да насърчи повече деца в бъдеще да потърсят реализация в точните и инженерните науки. Заявките за състезанието ще бъдат оценени от експерти от Lunar Football Panel, като ще бъдат обявени двама победители, чиито проекти ще бъдат изпълнени.

Футуристът Браян Дейвид Джонсън от екипа на IET казва, че предстоящата през 2025 г. лунна мисия, ще доближи с една крачка колонизацията на Луната, така че е „само въпрос на време да започнем да мислим как да проектираме аспекти от живота ни днес, за живота ни на Луната в бъдеще – и не само науки и производства, но също така хобита и спорт”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: