Какво става с най-известния обвиняем в САЩ?

Какво става с най-известния обвиняем в САЩ? Снимка: indiatimes.com

Доналд Тръмп, е като „две димящи дула”, пише сайтът salon.com

Известен с твърдото си правило да не оставя писмени свидетелства, бившият американски президент всъщност сам си създава проблеми със своята „голяма уста”, пише колумнистът Лусиан К. Тръскот IV – възпитаник на военната академия Уест Пойнт и журналист с 50-годишна кариера, отразявал Уотъргейт и войните в Ливан, Ирак и Афганистан.

Челюстите на правосъдието все по-често щракат около врата на Тръмп, пише журналистът, но според него, една от големите иронии на този век е, че тези щракащи челюсти са на самия Доналд Тръмп. С други думи, многословието, което челюстите на Тръмп бълват от 2020 г. насам, сега се връща, за да захапе здраво корпулентната фигура на бившия американски президент. 

Тръмп се опитваше да отмени изборите, които загуби и за които съветниците му казаха, че е загубил, както и да омаловажи доказателствата, събрани от специалния прокурор Джак Смит, които показват, че Тръмп е знаел, че е загубил изборите, но се е замесил във всяка малка измама, която му е хрумвала, за да постигне своята нечестива и незаконна цел. 

Оказва се, че Тръмп, който твърдо се е въздържал да документира факти на хартия или да общува с имейли, не се е страхувал да говори уличаващи го думи в лични срещи и разговори по телефона, отправяйки незаконни искания, които сега са под прицела на същия специален прокурор Джак Смит. Засега обаче Тръмп остава кандидат за президент през 2024 г., твърдейки че обвиненията срещу него са „лов на вещици”.

President Donald Trump Hat..2024..Make America Great Again..MAGA..Red + 2  Decals – ASA College: Florida
Снимка - discountbloc.ru

CNN съобщи миналата седмица, че ФБР е разговаряло с редица високопоставени телефонни събеседници на Тръмп от 2020 г., чиито разкази сериозно го уличават. Сред тях е бившият председател на Камарата на представителите на Аризона Ръсти Бауърс, който съобщава за два разговора с Тръмп и тогавашния му адвокат Руди Джулиани, твърдял, че е „разкрил” голяма изборна измама - предполагаеми недействителни бюлетини в полза на Джо Байдън на около 200 000 нелегални имигранти и 6 000 „мъртви души”. Тръмп и Джулиани внушавали на Бауърс, че би могъл „да премахне или да замени” тези „фалшиви” гласоподаватели. 

Тръмп е участвал и в други телефонни разговори с държавни служители и законодатели през седмиците преди да бъдат оповестени официално изборните резултати, включително с лидерите на законодателните органи на Пенсилвания, Мичиган и Невада. Бившият президент ги е насърчавал да проведат изслушвания относно предполагаемата изборна измама и евентуално да съдействат за анулиране на изборите. 

Известни са също няколко разговора на Тръмп в Овалния кабинет с адвокат Джон Ийстман, с когото обсъждали списъци с фалшиви избиратели в полза на Тръмп. За телефонен разговор от 2 януари 2021 г., съобщава и  Брад Рафенспергер, държавният секретар на Джорджия, комуто бившият президент казал: „Просто искам да намериш 11 780 гласа".

И така, човекът, който се гордееше, че никога не е записвал нищо на хартия или в имейл, се оказа в капана на собствените си думи, изречени пред няколко висши политически фигури, които вече се „самоотлъчиха” от кохортата негови поддръжници. Така в крайна сметка Тръмп сам предоставя устни доказателства, които могат да доведат до повдигане на сериозното обвинение в опит за отмяна на изборите през 2020 г., смята Лусиан К. Тръскот IV.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: