Може ли бизнесът да се пребори с киберпрестъпността?

Може ли бизнесът да се пребори с киберпрестъпността? Снимка: Amatas

Отнема 20 години да създадеш репутация, а един киберинцидент може да я съсипе за няколко минути
В свят, изцяло зависим от крехката свързаност, несигурната технология и недобронамерените лица, имащи достъп до критична информация, бизнес лидерите са оставени да се борят с множеството мутиращи заплахи, чупещи защитите, и постоянно променящи се регулации. 
Тези хора започват да осъзнават, че способността им за защита е под постоянен риск, а компромисът е почти невъзможен. 

Вашият бизнес е мястото, където се случва цялата магия, и ако той се компрометира, бихте могли да загубите много. Или всичко.
Никога не е имало по-голяма организационна нужда да се намери място, далеч от тъмнината на дигиталната пропаст, където най-ценният, но крехък бизнес актив - информацията - може да се чувства в безопасност. Това място се нарича AMATAS. 

Все повече се увеличават хакерските атаки срещу компании по целия свят и проблемите с киберсигурността се превръщат в ежедневна борба за бизнеса. Последните тенденции и статистиката за киберсигурност разкриват огромен ръст на хакерски атаки и нарушени данни от източници, които все по-често се срещат на работното място, както мобилни, така и от IoT (Internet of Things) устройства.   

„Българското общество, като част от глобалното интернет семейство, се развива интензивно и уверено в цифровата и информационна ера”, се твърди в националната стратегия за киберсигурност „Киберустойчива България 2020". 
Според експертната работна група, съставила стратегията - „Държавата, бизнесът и гражданите разчитат на надеждното функциониране на комуникационните и информационните системи, технологиите и интернет средата, или на новото „пето" пространство, в което вече живеем и се развиваме – киберпространството."
Мисията на AMATAS e да увеличи обществената киберкултура и да направи информационната сигурност именно такава - надеждна, лесна и достъпна. Злонамерени хакери могат да присвоят не само наличните фирмени данни и активи – конфиденциални финансови документи, огромни парични суми, клиентска база, договори, но и да придобият пълен дистанционен контрол върху мрежите и системите на вашата компания.   

AMATAS определя стандартите на новите услуги за сигурност и като лидер в киберсигурността не само в българския корпоративен свят, а и в световен мащаб. Компанията предлага някои от най-добрите услуги за Симулиране за извличане на данни, Тестване за проникване, Бърза оценка на съответствията срещу GDPR, PCI-DSS, ISO27001, ISO22301 и други. Едно от най-големите предимства на организацията - Дизайн & Внедряване на GDPR. 
Портфолиото от услуги на AMATAS включва Услуги за оценка на риска, Консултантски услуги, Управление на поведението, SECaaS, Kомпютърно-технически експертизи и експертизи в областта на социалните мрежи и VIP услуги.                                                                            

В мисията си да превърнат киберсигурността във функция на всяка една организация, те споделят своя опит и развиват уменията си заедно със своите партньори. В края на месец март 2020 г. AMATAS посрещна 40 правоприлагащи служители — полицейски инспектори и прокурори — от Германия, Полша, Унгария, Словения, Литва, Латвия, Естония и България. 

Посещението им бе част от инициативата по проекта Erasmus+ за обмяна на опит, знания и добри практики между институции в Европейския съюз. Бенефициент по проекта за България в сферата на правоприлагащите органи, работещи за противодействие на киберпрестъпления, е отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП.