Мрачен рекорд: 28 масови убийства за последните шест месеца в САЩ

Мрачен  рекорд: 28 масови убийства за последните шест месеца в САЩ Снимка: elpais.com

Със 140 жертви първото полугодие на 2023 г. е най-смъртоностното в американската история

От началото на годината американци загиват масово от ръцете на непознати или близки, в собствените им домове или посред бял ден на улицата, в училища и магазини, в малки градове и в големи мегаполиси, установявайки постоянен цикъл на насилие и скръб, пише Associated Press. 

„Никога не сте мислили, че семейството ви ще бъде част от такава статистика”, казва Брент Ледъруд, баща на три деца, на 6, 8 и 10 години, оцелели на 27 март, когато бивш ученик уби три деца и трима възрастни в частно училище в Нешвил.

Според база данни, поддържана от Associated Press и USA Today, в партньорство със Североизточния университет,  27 от тазгодишните масови убийства са извършени с огнестрелни оръжия, едно е резултат на палеж.

Експерти приписват нарастващото кръвопролитие на все по-големия брой притежатели на оръжие в САЩ. Масовото насилие отново стимулира опитите за реформи в законите за оръжията. Въпреки безпрецедентната касапница обаче, Националната оръжейна асоциация (NRA) се съпротивлява яростно на опитите на Белия дом и множество американски сенатори да въведат по-строги регулации за достъпа до огнестрелни оръжия.

„Ние никога няма да отстъпим и никога няма да се извиним, че защитаваме правото на самозащита на американците", казва говорител на NRA, пропускайки факта, че масовите убийства в САЩ са всичко друго, но не и самозащита. Изглежда обаче, оръжейният бизнес е по-силен от опитите на всевъзможни политически, религиозни и граждански организации да сложат ред в безконтролното въоръжаване на американците.

Според близки на жертвите, страната не е направила достатъчно, за да се спре кръвопролитието. Така мисли и Тито Анчондо, който отглежда свой племенник, загубил още като бебе и двамата си родители при масова стрелба с 23 жергви през 2019 г. в Walmart в Ел Пасо. „Надявам се нещата драстично да се променят, защото тази страна върви по много, много хлъзгава спирала надолу. Наистина се тревожа, че племенникът ми ще тръгне на училище, а там ще има деца, които носят оръжие“, казва той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: