Втора масова стрелба в Калифорния в рамките на седмица

Втора масова стрелба в Калифорния в рамките на седмица Снимка: smh.com.au

Мъж застреля седмина свои бивши колеги в крайбрежния крад Халф Мун Бей, южно от Сан Франциско.

Жертвите са селскостопански работници от китайски произход, също като нападателя им – 67-годишният Джао Чунли, който  е бил арестуван, след като отишъл с колата си до полицията, съобщава ВВС. 

Щатът все още не се е съвзел от въоръжената атака в парка Монтерей по време на празненствата за Лунната Нова година, когато възрастен азиатски емигрант застреля 11 души в танцова зала и се самоуби, когато беше заобиколен от полицията.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм описа в Twitter ситуацията като „трагедия след трагедия“. Седемте нови жертви са открити в две близки ферми, осма е настанена в болница, в критично състояние. Нападението е станало по време, когато децата са се връщали от училище, така че са станали свидетели на масовия разстрел. 

Американските новинарски канали показаха Джао Чунли, прикован към земята и арестуван от полицията. Заловен е с полуавтоматичен пистолет, който вероятно е използвал при нападението. От кабинета на шерифа казват, че сътрудничи на разследването. 

Висш окръжен служител каза пред пред АР, че атаките са дело на „недоволен работник” и добави:„Просто има твърде много оръжия в тази страна и това трябва да се промени”. 

Ако атаката в Халф Мун Бей е втора за седмицата в Калифорния, то като цяло, от началото на годината в САЩ са регистрирани 37 въоръжени нападения, казват от организацията с нестопанска цел Gun Violence Archive. Според мрачната класация, за „масова стрелба” се смята въоръжена атака с четири или повече жертви – ранени или убити. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: