В Китай построиха летище на височина 1800 метра

В Китай построиха летище на височина 1800 метра Снимка: trendymen.ru

За това се наложи строителите да отрежат върха на планината

Самолетната писта на летище Фушан в Китай се намира на 1800 метра надморска височина. На пилотите им се налага да приземяват самолетите точно над пропастта. Идеята за изграждане на такова грандиозно съоръжение точно на върха на планината отстрани изглежда нееднозначно: защо ли на Китай изобщо му е нужен такъв проект.

На строежа работят хиляди специалисти. Налага буквално да променят планината - върхът на Таохуа е "отрязан" с динамит, а след това е превърнат в дълго плато.

Новото летище се появява на 15 километра от град Уишан в източната част на Чунцин. Пистата за излитане и кацане е само една: дължината й е 2600 метра, а ширината е само 45. Паркингът е предназначен само за пет пътнически авиолайнера.

Според официалната версия летището е необходимо за пренасочване на въздушния трафик от международното летище Чунцин Дзянбей, главния въздушен център на град Чунцин - само до преди 6 години той обслужва около 39 милиона пътници годишно.

За такива цели обаче летището Фушан очевидно е малко. Очаква се до 2024 г. то да може да приема само 280 000 пътници и 3333 кацания годишно. В сравнение с 40-милионния Чунцин, това е капка в морето.

Някои експерти предполагат, че летището се изгражда като резервна база на военновъздушните сили на Народноосвободителната армия на Китай. Съвсем наблизо се намира известният язовир Трите клисури - авиацията би могла да го прикрива.

Изграждането на планинското летище отнема на Китай седем години. Малко вероятно е подобни усилия да са насочени единствено към сравнително скромния пътнически въздушен транспорт.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: