Шпионски устройства, разработени за властите, започнаха да се продават на работодатели

Шпионски устройства, разработени за властите, започнаха да се продават на работодатели Снимка: ferra.ru

И да събират информация за не най-преданите работници

Новите инструменти за следене са насочени към обикновените граждани, което предизвика безпокойство. Методите за шпионаж, използвани някога от авторитарните режими, намериха ново приложение по отношение на американските работници, съобщава Wired.

Все по-голям брой компании продават на работодателите абонаменти за услуги, като "управление на репутацията" и "оценка на вътрешната заплаха", първоначално разработени от отбранителната промишленост за разузнавателни цели. Тези инструменти, базирани на усъвършенстван анализ на данни и задълбочено обучение, позволяват на работодателите да следят организацията на труда, да идентифицират вътрешните изтичания на информация и да заставят критикуващите да мълчат.

Въпреки, че за никой не е тайна, че такива компании, като Amazon например, следят усилията по създаването на профсъюзи, разширяването на инструментите за проследяване на работниците остават почти незабелязани. Тези инструменти, базирани някога на военния изкуствен интелект, сега се използват от частни организации, но без същия демократичен надзор и гаранции. Ето защо, нарастват опасението и загрижеността за потенциална злоупотреба с тези мощни системи за следене.

Липсата на прозрачност и регулаторен надзор върху дейността на тези компании също предизвикват безпокойство. Ръководителите им често отхвърлят критиките, подчертавайки, че се опират на публично достъпна информация, такава, като данни от социалните медии и новинарски статии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: