„Енергийната бедност“ в Испания

„Енергийната бедност“ в Испания Снимка: https://pixabay.com/

Испанското правителство намали ДДС върху електроенергията от 21% на 5%, а цената на светлината за потребителите е намалена с 5,2% от вторник и нейният таван е ограничен

Въпреки това цели сектори на испанската икономика се намират в тежка криза.

На първо място, това са фермерите, които трябва да плащат за напояване. Испания разполага с почти 4 милиона хектара напоявана земя, а разходите за хидротехническо инженерство поставиха много ферми на ръба на оцеляването.

"Ето резултатите: миналото лято сме похарчили 70 000 евро. А тази година - 247 000. Така че говорим за това, че в повечето случаи фермерите работят на загуба", заяви фермер за Euronews.

В Мадрид собствениците на хотели и ресторанти изгасиха осветлението си за пет минути във вторник вечерта, за да протестират срещу високите цени, надявайки се да привлекат вниманието на властите към тежкото им положение.


Според данни, публикувани в испанските медии миналата седмица, 5 милиона семейства в страната вече живеят в енергийна бедност, което означава, че няма да могат да си позволят да плащат за отопление през идващата зима.

*** Що се отнася до България, властимащите все още умуват върху формулировката Енергийна бедност:

Дефиницията за енергийна бедност е на път да получи зелена светлина в Комисията за енергийна ефективност и енергийна бедност към Консултативния съвет по Европейската зелена сделка, научи 3еNews и Dir.bg. Срещите все още продължават. Оказва се обаче, че на по-голяма част от събиранията не са присъствали представители на Министерството на труда и социалната политика. Това е ключово министерство по отношение на политиките към домакинствата хората в социален риск.
 

Основната концепция: от дохода на семейство да се извадят разходите за енергия за постигане на комфорт от 20 градуса в дома

Двете основни дефиниции, които се обсъждат в момента са на Българската академия на науките (БАН) и на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект. Съществува и трето, по-старо предложение, представено от Министерството на енергетиката. 

Няма разминавания в основната концепция - дефинициите предлагат определяне на енергийно бедните домакинства чрез изчисление на разполагаемия доход след покриване на разходите за енергия. 

Това става, като от доходите на домакинствата се извадят разходите за енергия за постигане на нормален комфорт за живот в жилището от 20 градуса по Целзий през зимата. Ако оставащият разполагаем доход е под официалната линия на бедност, която сега е 413 лева, то домакинството е енергийно бедно, пише business.dir.bg.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: