В Париж влезе в сила забрана за строеж на сгради, по-високи от 12 етажа

В Париж влезе в сила забрана за строеж на сгради, по-високи от 12 етажа Снимка: https://pixabay.com/

Париж върна забраната за строителство на домове над 12 етажа, тоест приблизително 37 метра

 Критиците бяха възмутени от конструкцията на кулата Tour Triangle под формата на висока пирамида.

Да, тук се намира Айфеловата кула, но въпреки това Париж отдавна се бори за правото да остане град с ниско строителство. И то успешно: през юни френската столица прие нов „Местен план за урбанизация“ (PLU), който според активистите ще насърчи по-екологичното строителство.

PLU влезе в сила, след като градският съвет на Париж гласува да ограничи височината на новите сгради до 12 етажа - около 37 метра.

Въпреки че някои строителни предприемачи се опитаха да направят френската столица по-подобна на британската  Лондон, чийто силует през последните години беше зает от високи сгради, парижани отхвърлиха тези предложения.
 

Наистина има няколко небостъргача в бизнес района La Defense в Париж, а редица домове в 13-ти и 15-ти район са по-високи от класическите парижки сгради. Но в центъра на града обикновено няма толкова много етажи.

През 1973 г. завършва строителството на кулата Монпарнас, висока 209 метра, което предизвиква вълна от критики, след което през 1977 г. в някои райони на града е забранено да се строят къщи, по-високи от 37 метра.

Това ограничение беше в сила до 2010 г., когато беше премахнато от бившия кмет Бертран Делано, когато Париж разреши изграждането на офис кули с височина 180 метра и 50 метра високи жилищни сгради.

Сега Париж всъщност се върна в 1977 г. Забраната беше въведена като част от програмата на кмета Ан Идалго за намаляване на емисиите на въглероден диоксид в атмосферата, известна като "Местен биоклиматичен градски план".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: