В Япония ще бъде изграден напълно автономен плаващ град за 40 000 жители

В Япония ще бъде изграден напълно автономен плаващ град за 40 000 жители

Проектът все още е в начален етап на създаване, но се планира този невероятен град да стане достъпен за живот още през 2030 г.

Японската компания N-Ark разработи невероятно амбициозен проект за плаващ град, който ще има туристически съоръжения, медицински учреждения и дори космически ракети. Градът, наречен Dogen City, ще бъде проектиран така, че бързо да устои на всяко покачване на морето, свързано с изменението на климата, и независимо да доставя електричество, храна и вода на 40 000 души.

Дължината на Dogen City трябва да бъде 4 км в обиколка. Има капацитет от приблизително 10 000 постоянни жители и може да приеме до 30 000 туристи по всяко време. Неговата кръгла форма ще бъде проектирана така, че да издържа на тежко време и дори на цунами, въпреки че на този ранен етап няма повече подробности как ще бъде постигнато това.

Градът ще бъде разделен на три отделни зони - така наречения жилищен пръстен, съдържащ основната жилищна зона, подводен център за данни, който се охлажда естествено от морето и ще съдържа градска управа и медицински изследователски съоръжения, и плаваща архитектура в рамките на изкуствен залив, създаден от пръстеновидната структура.

Ще има и много зеленина, производство на храни, училище, спортни площадки, болници, паркове, стадиони, хотели, офиси. Освен това, както споменахме, N-Ark предполага, че Dogen City ще има някакъв вид площадка за изстрелване и кацане на ракети.

N-Ark са изчислили, че плаващият град ще консумира около 2 милиона литра вода годишно, което звучи достатъчно скромно. Dogen City също ще произвежда и рециклира 3288 тона отпадъци годишно. Тук ще се произвеждат годишно около 7000 тона храна и 22 265 000 kW електроенергия. Задоволяването на всички тези нужди със сигурност би било огромна задача и подробностите за това как плаващият град ще постигне това са оскъдни на този етап, въпреки че предоставените изображения показват много слънчеви панели.

Все още не е известно къде ще бъде създаден този плаващ град и колко ще струва изграждането му, но N-Ark планира да го пусне в експлоатация до 2030 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: