Таксита дронове започват двегодишен изпитателен период в Израел

Таксита дронове започват двегодишен изпитателен период в Израел Снимка: robbreport.com

Проектът Израелска национална инициатива за дронове (INDI) е на стойност $16.4 милиона и се осъществява от държавните транспортни институции и частни компании

Целта е да се облекчи натовареният пътен трафик в Израел и да се предоставят добри търговски и обществени услуги, посочва The Times of Israel. INDI е първото мултидисциплинарно проучване на новите летателни и командни технологии и необходимото за масовото им внедряване законодателство. Под ръководството на Министерството на транспорта и администрациите за иновации и гражданска авиация, миналата седмица 11 компании за експлоатация и доставка на дронове участваха в тестови полети. 

Стартъпът AIR показа възможностите на своя изцяло електрически двуместен AIR ONE eVTOL, който може да носи полезен товар до 220 килограма на разстояние до 160 км. Машината е със сгъваеми крила за лесно паркиране и може да излита и да каца върху всяка равна повърхност.

Meet the Air One, the New Two-Person eVTOL You Can Park in Your Garage –  Robb Report
Аir one evtol, снимка - transportup.com

Dronery за първи път направи демонстрационни полети с китайския двуместен дрон - въздушно такси Ehang, който се разработва за превоз на пътници от израелски въздушни оператори. Напълно автономният безпилотен самолет EH216-S може да носи  до 220 килограма на разстояние до 30 километра,използвайки  интелигентна система за командване и контрол.

Други израелски компании, участващи в проекта INDI, са Airwayz Drones, производител на системи с изкуствен интелект за управление на флотилии от дронове, High Lander, разработчик на система за управление на въздушния трафик без екипаж и Robotican, разработчик на наземни и въздушни мобилни автономни роботизирани системи. За безопасно разгръщане на стотиците дронове, които ще работят в едно въздушно пространство, INDI подготвя система от въздушни маршрути“, която ще ползват дронове, обслужващи здравеопазването, търговиято, сигурностто, а в бъдеще и за пътническия транспорт. 

В проекта участват и израелските военновъздушни сили, израелските летища и общините. Въздушното пространство на Израел е сред най-строго контролираните и най-натоварените, с много кацащи и излитащи  полети и силно военно въздушно присъствие на самолети и хеликоптери. През следващите две години участващите в инициативата  INDI ще летят с дроновете си всеки месец по една седмица, извършнайки тестови полети в цялата страна на разстояния до 150 км, първоначално с пренос на товари, а впоследствие и на хора. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: