Масова евакуация след скъсването на язовирната стена на язовир Каховка (обзор)

Масова евакуация след скъсването на язовирната стена на язовир Каховка  (обзор) Снимка: arabnews.com

Разрушаването на големия украински язовир ще има "тежки и широкообхватни последици за хиляди хора", предупреди ООН.

Късно снощи ръководителят по хуманитарната помощ при ООН Мартин Грифитс предупреди Съвета за сигурност на организацията, че хиляди хора в Южна Украйна са изправени пред „загубата на домове, храна, безопасна вода и средства за препитание“, като мащабът на опустошенията все още не е ясен, съобщи ВВС.

Украйна и Русия се обвяват взаимно за взрива, разкъсал вчера язовирната стена на ВЕЦ Каховка. Позовавайки се на две официални американски лица и висш западноевропейски служител, NBC съобщи, че американското разузнаване разполага с доказателства, уличаващи като извършител на взрива руски военни. 

Съветникът в президентската администрация на Украйна Михаил Подоляк директно посочи 205-та мото-стрелкова бригада на руската армия, докато говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни, че въоръжените сили на Украйна не постигат успех с освобождаването на окупираните територии и „отвличат вниманието” , взривявайки язовирната стена. 

Фронтовата хроника обаче сочи обратното - само за два дни контранастъплението на Украйна е отблъснало руската армия на 5-6 км в западните покрайнини на Донецка област, подчертава The Moscow Times. Изданието посочва и небезинтересния факт, че седмица преди експлозията руското правителство е взело решение до 1 януари 2028 г. да не се разследват аварии в „хидротехнически и опасни производствени съоръжения“, възникнали по време на военни действия и терористични атаки.

Сателитни снимки показват мащаба на опустошенията. Според заместник-главният прокурор на Украйна Виктория Литвинова, трябва да бъдат евакуирани над 40 000 души - около 17 000 в контролираната от Украйна територия на запад от р. Днепър и 25 000 в окупираната от Русия източна част.

Язовир Каховка осигурява вода за фермерите и жителите по течението на р. Днепър, за населението на окупирания Крим, както и за атомната електроцентрала „Запорожие”. Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) "няма непосредствен риск за ядрената безопасност". Украйна съобщи, че двама служители на реда са били ранени при руски обстрел, докато вчера са евакуирали местни жители. 

Русия превзе ВЕЦ „Каховка” още през февруари 2022 г. През октомври украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че централата е минирана и в случай на експлозия над 80 населени места ще бъдат наводнени, а Крим ще остане без питейна вода. 

Женевската конвенциия изрично забранява атаките на язовири по време на война заради опасностите за цивилното население. Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел каза, че с разрушаването на критичната инфраструктура Русия е издигнала агресията си на „безпрецедентно ниво”, докато от Европейската комисия обвиниха Москва в „отчаян акт”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: