Европейската комисия ще удължи забраната за внос на земеделски продукти от Украйна

Европейската комисия ще удължи забраната за внос на земеделски продукти от Украйна Снимка: tvpworld.com

Забраната влезе в сила на 2 май, за да замени едностранните ограничения върху вноса на украински храни от страна на България, Полша, Словакия и Унгария

Забраната включва вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна в ЕС и засега ще действа до средата на септември, съобщава полското издание Wiadomości, позовавайки се на свой източник.

В списъка на страните, които подлежат на специални защитни мерки, обявен от Европейската комисия, е включена и Румъния.

Изданието цитира полския министър на земеделието, който на 3 май подчерта: „Надявам се, че ЕС, Европейската комисия ще издържи този тест за отговорност и солидарност. Но ако нещата бяха различни, полското правителство щеше да остане на страната на полските фермери. Ще вземем решения, които ще защитят полския пазар и интересите на нашите фермери, а оттам и на Полша“.

Новото решение за удължаване на споразумението отложи досега определения краен срок, който изтича днес. Документът не забранява транзитния транспорт на селскостопанска продукция от Украйна през посочените пет държави. 

България, Полша, Словакия и Унгария въведоха ограниченията, тъй като износът на храни от Украйна значително задържа цените на местния пазар. Това се отрази негативно на бизнеса на местните производители и предизвика протести.

Европейската комисия постигна споразумение с четирите страни на 28 април и на 2 май обяви приемането на временни превантивни мерки по отношение на вноса на посочените продукти, като България, Полша, Словакия и Унгария се ангажираха да премахнат едностранните мерки по отношение на тези и всички други продукти с произход от Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: