Китай: Конфликт със САЩ ще доведе до глобална катастрофа

Китай: Конфликт със САЩ ще доведе до глобална катастрофа Снимка: https://pixabay.com/

Китайският министър на отбраната Ли Шанфу заяви, че конфронтацията между Пекин и Вашингтон може да доведе до глобална катастрофа

Той добави, че отношенията между Китай и Съединените щати са нещо "повече от двустранни отношения". В същото време Ли Шанфу отбеляза, че страната му се стреми към диалог с Вашингтон.

„Международната общност очаква с нетърпение стабилни отношения и е обезпокоена от всеки потенциален конфликт или конфронтация. Не може да се отрече, че сериозен конфликт или конфронтация между Китай и Съединените щати ще се превърне в непоносимо бедствие за целия свят“, каза Ли Шанфу, говорейки на международната конференция за сигурност „Диалог Шангри-Ла“ в Сингапур.

По време на речта Ли Шанфу отбеляза, че Китай и САЩ са „различни един от друг по много начини“.

„Това обаче не трябва да им пречи да търсят обща основа и общи интереси за разширяване на двустранните връзки и задълбочаване на сътрудничеството“, добави той. Според него Пекин е готов да работи за създаването на отворена, приобщаваща, прозрачна и равнопоставена рамка за сътрудничество в областта на сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион.

В речта си Ли Шанфу засегна и темата за Тайван. Той нарече разрешаването на ситуацията около острова "въпрос само на китайския народ" и отбеляза, че на никакви външни сили не е позволено да се намесват в това.

Отношенията между Китай и Съединените щати отново ескалираха през февруари, когато китайски аеростат беше свален в небето над Съединените щати. Вашингтон твърди, че това е разузнавателен балон, Китай - метеорологичен балон, който се е заблудил.

САЩ се опитаха да организират разговори между шефа на Пентагона Лойд Остин и Ли Шанфу по време на диалога Шангри-Ла, но Китай отказа среща.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: