Изкуственият интелект навлиза и в охранителния бизнес

Изкуственият интелект навлиза и в охранителния бизнес Снимка: s-ge.com

Робот-охранител е част от екипа на охранителна фирма в Швейцария

Двуколесната машина патрулира в големи открити зони, което обикновено изисква значителен персонал. На фона на недостига на работна ръка в сектора и нарастващите мерки за безопасност, в последните шест месеца швейцарската компания Securitas AG използва патрулиращ робот, разработен от стартиращата компания Ascento при Федералния технически университет (ETH) в Цюрих.

Ascento казват, че техните патрулни роботи осигуряват допълнително ниво на сигурност и повишават оперативната ефективност. Машините са тествани на няколко натоварени охраняеми обекта, включително швейцарско железопътно депо. Роботът има сгъваеми "крака", които се прибират при използването на двете колела. В главата му са разположени компютърът, батерията, сензорите и базираният в облака изкуствен интелект (ИИ).

„Може да преминава през равен терен и през препятствия, дори може да изкачи едно или две стъпала, защото използваме колела и крака“, казват от Ascento. Термокамерата на робота открива хора и превозни средства, докато 360-градусова камера заснема околността. Роботът може да комуникира „на живо” с оператор в контролен център.

Ascento планират да доразвият машината си, за да може да съставя и автоматично да подава ежедневни доклади за сигурността. Компанията казва, че нейните роботи-пазачи позволяват на един човек-охранител да покрива ефективно големи външни зони, които обикновено изискват значителна работна сила, а разходите са по-малко от заплатите на подобен персонал. 

Създателят на робота и основател на Ascento Алесандро Мора като студент е работил в охранителна фирма, така че материята му е позната. „Избрахме пазара на сигурността, защото днес наистина трудно се намират хора за този сектор. Позицията е с дълго работно време и при всякакви метеорологични условия и е наистина брутално човек да върши сам подобна работа – затова искахме да улесним труда на охранителите”, казва Мора.

Засега роботите се предлагат под наем на час, но само като допълнение към „живи” охранителни екипи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: