Стартъпът SolarBotanic Trees представи "слънчеви дървета" за зареждане на електромобили

Стартъпът SolarBotanic Trees представи "слънчеви дървета" за зареждане на електромобили Снимка: SolarBotanic

Te приличат на седемметрови гъби

SolarBotanic Trees представиха метални дървета със 7-метров навес, които ще улавят слънчевата енергия чрез нанофотоволтаични „листа“ и ще я съхраняват в батерия, монтирана в ствола на дървото.

Съхранената електроенергия трябва да се използва за зареждане на електрически превозни средства (EV). Компанията наскоро завърши първоначалния прототип и сега ттрябва да създаде и тества версия в пълен размер. Търговското производство на дръвчетата е планирано за края на годината.
 

Има огромен недостиг на (зареждаща) инфраструктура в Обединеното кралство, така че ние сме решени да работим ръка за ръка с доставчиците на EV инфраструктура“, казва Крис Шели, главен изпълнителен директор на SolarBotanic Trees.

Редица компании вече предлагат захранвани със слънчева енергия сенници, които се намират над местата за паркиране, но те са „естетически непривлекателни“.

Соларните дървета, представени преди това в градините край залива на Сингапур и павилиона за устойчивост на Експо 2020 в Дубай, могат да предложат точно това. Освен всичко друго, такива дървета заемат по-малко място, така че е по-лесно да се поставят на обществени места.

Цената на едно дърво SolarBotanic се очаква да бъде между £18 000 и £25 000 ($22 000-$30 000), което е значително повече от конвенционалните слънчеви панели. Зарядната мощност от дървото ще бъде пет киловата, което е типично за стандартна зарядна станция. С тази мощност зареждането на кола с 50-киловатова батерия от 20 до 80% ще отнеме почти седем часа.

„Тази скорост на точката за зареждане е по-подходяща, когато колата не работи дълго време“, казва Рейчъл Светек, програмен мениджър за транспорт в EST.

Стартъпът също така планира да разработи по-компактна и достъпна 3,2-киловатова версия на дървото, която ще струва между £10 000 и £15 000 ($12 000-18 000). Този модел е подходящ за университетски кампуси, търговски центрове и други места.

Всяко дърво ще получи управлявана от ИИ система за съхранение на енергия и управление на захранването, която ще комбинира множество дървета в локални микромрежи или ще свързва дървото към обществена мрежа, така че излишната произведена енергия да може да бъде върната в мрежата.

Също така дървото ще може да дава енергия през нощта или в тъмните зимни дни, когато няма слънчева светлина, като се свърже към електрическата мрежа. За да намали зависимостта от мрежата, стартъпът планира да интегрира система от батерии в ствола на дървото, така че излишната енергия през деня да се запазва за използване през нощта.

SolarBotanic Trees вече събра 340 000 британски лири (420 000 щатски долара) и се очаква да стартира кръг на финансиране в края на годината след тестване на пълномащабен прототип.

До 2025 г. компанията иска да произвежда поне 1000 устройства годишно. Първите соларни дървета ще бъдат инсталирани във Великобритания, последвани от Европа и Северна Америка.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: