Финландия строи три завода за производство на водород

Финландия строи три завода за производство на  водород Снимка: plugpower.com

В прессъобщение американската компания Plug Power съобщи, че е подписала договор за реализацията на съоръженията

До края на десетилетието трите инсталации ще произвеждат по 850 тона чист водород на ден, като строителството им ще завърши през 2025 и 2026 г. Проектите са сред най-големите инвестиции на европейския енергиен пазар, като Plug Power осигуряват и важни инвеститори. 

При подписването на договора за строителството им вчера, от Plug Power Inc съобщиха, че вече имат споразумение с финландските общини Кокола, Кристинестад и Порвоо, които ще предоставят терени за строителството. Подписани са и меморандуми за разбирателство с Fingrid и Gasgrid, финландските оператори на електропреносната и газопреносната мрежа. 

Зеленият водород ще се произвежда за вътрешна употреба и за износ в Западна Европа, който ще се осъществява от пристанището на Кокола, плюс износа и на зелен амоняк. 

Plug Power се нарежда сред най-големите играчи на европейския водороден пазар, извеждайки Финландия към лидерската позиция в преминаването към зелена водородна икономика. 

„Тази инвестиция е значима за Европа, демонстрирайки от една страна международната конкурентоспособност на Финландия, и от друга - как малките градове могат да доведат до индустриален прогрес. Този проект ще стимулира икономическата активност, ще създаде работни места и ще насърчи благосъстоянието ни за години напред“, подчертаха от държавната агенция Business Finland, а министърът на икономиката заяви, че подобни инвестиции са част от бъдещето на финландската индустриална политика. 

Американската компания е водещ доставчик на готови водородни решения за глобалната зелена икономика, с европейска централа в Дуйсбург, Германия. Миналата година Plug Power Inc започнаха строителството на инсталация за зелен водород в Брюж, Белгия, с дневен производствен капацитет 35 тона. През април компанията оповести, че планира голям инвестиционен проект и в Румъния.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: