Пластмасовите отпадъци в океана са 10 пъти над очакваното

Пластмасовите отпадъци в океана са 10 пъти над очакваното Снимка: https://www.pikist.com

Изследване в полеви условия, проведено от Националния център по океанография на Обединеното кралство, направи оценка на пластовете в горните 200 метра на Атлантическия океан. Оказа се, че количеството на отпадъците е неимоверно голямо - 21 милиона тона. С толкова пластмаса може да се напълнят почти 1000 контейнеровоза, пресмятат експертите. Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature Communication.


Д-р Катсия Паборцава от Националния център по океанография на Великобритания, която ръководи изследването, заяви пред BBC, че чрез измерване на масата на много малки пластмасови частици в горните 5% от океана тя и нейните колеги биха могли да преценят натоварването с пластмаса в целия Атлантически океан, което е много по-голямо от предходните изчисления.

 

Преди това не успяхме да оценим количеството пластмаса, което намерихме в океана, в съответствие с количеството, което смятахме, че се намира там. Това е така, защото не измервахме най-малките частици", каза тя.

 

По време на експедицията „От Обединеното кралство до Фолклендските острови“ тя и нейните колеги са открили до 7000 частици на кубически метър морска вода.

 

Въпреки че констатациите се отнасят само за Атлантическия океан и не могат да бъдат екстраполирани за Тихия океан или други области, те показват, че досегашните представи за истинската степен на проблема с пластмасата са били непълни. „Другите океани не са достатъчно сериозно изследвани", каза Паборцава.

 

Джейми Удуърд, експерт по замърсяването с пластмаса от Университета в Манчестър, каза пред Би Би Си, че откритията потвърждават по-ранни проучвания, че натрупването на микрочастици пластмаса в океаните е „много по-високо, отколкото смятахме".

 

Според д-р Катсия Паборцава новите данни трябва да подтикнат политиците да разгледат какво може да се направи, за да се спре изхвърлянето на толкова много пластмаса в моретата, което застрашава живота на морската флора и фауна, и добави, че хората все още знаят твърде малко за опасностите от тези отпадъци.

 

От екипа се надяват, че изследванията им ще помогнат в бъдещите усилия за измерване и превенция на екологичните щети, които могат да бъдат причинени от пластмасовите отпадъци.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: