Когато Русия предлага мир...

Когато Русия предлага мир... Снимка: dialogorg.ru

На фона на тежките загуби на руската армия и застоя на фронта, претенциите на Руската федерация се разширяват

Руският заместник външен министър Михаил Галузин изброи изискванията на Москва към Киев за постигане на мир. Руските власти настояват въоръжените сили на Украйна да прекратят огъня и да сложат оръжие, а западните страни - да спрат да го доставят, каза дипломатът в интервю за ТАСС. Новото изискване за „мир” включва и „разпореждането” Украйна да се откаже от плановете си за присъединяване към Европейския съюз (ЕС) и НАТО. 

В добавка, Михаил Галузин изясни представите на Русия за „всеобхватен, справедлив и траен мир“: Украйна да се върне към своя неутрален извънблоков статут и да признае новите териториални реалности, възникнали в резултат на реализацията на правото на народите на самоопределение”. Дипломатът очевидно смята за „право” това на Русия, а въоръжената агресия - за „народно самоопределение”.

Особено куриозно звучи императивът на заместник-министъра по отношение на човешките права, плюс: „На законодателно ниво трябва да се закрепи държавният статут на руския език. Необходимо е да се постигне спазване на основните човешки права в Украйна на рускоезичните граждани и другите национални малцинства, включително правото на свобода на религията”. 

Трудно може да се търси реализъм в подобни предложения, особено предвид човешките права в самата Русия. Досега Москва не беше претендирала за държавен статут на руския език в Украйна, нито пък за отказ на Киев от членство в Европейския съюз. През юни 2022 г. руският президент Владимир Путин дори заяви, че Москва не е против влизането на Украйна в ЕС, тъй като блокът не е военна организация, за разлика от НАТО.

Сега обаче Руската федерация очевидно е „узряла” за идеята, че Украйна трябва просто да се предаде и да остави на Русия да определя бъдещето ѝ. Украинските власти многократно са заявявали, че единственото условие за край на войната е пълното изтегляне на руската армия от територията на Украйна.

Михаил Галузин е специалист по страните от Азиатско-Тихоокеанския регион, със стаж като посланик на Руската федерация в Япония, Индонезия, Република Кирибати и Източен Тимор и Папуа – Нова Гвинея. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: