Владимир Путин свика изненадващо Съвета за сигурност на Русия

Владимир Путин свика изненадващо Съвета за сигурност на Русия Снимка: gbnews.com

Заседанието ще се проведе по-късно днес, съобщи на брифинг говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от „Интерфакс”

Смята се, че спешната среща е реакция на „бягството“ на руската армия от Бахмут, както определи ситуацията ръководителят на Частната военна компания Wagner Евгений Пригожин. В петък той се оплака, че войната се развива „според най-лошия от прогнозираните сценарии: фланговете се разпадат, фронтът се срива“. 

Пригожин съобщи още, че въоръжените сили на Украйна са си върнали контрола над важен път, по който се очакваше доставката на боеприпаси за руската армия. Пригожин негодуваше шумно от недостига им в последните дни, като употреби и израза „А щастливото старче си мисли, че всичко е наред” – оставяйки аналитиците на Кремъл да гадаят кого е имал предвид.

Руското министерство на отбраната обяви случващото се край Бахмут за „прегрупиране“ с цел достъп до „по-изгодни отбранителни позиции“ и подчерта, че не е допуснат пробив на фронта. Според украинското министерство на отбраната обаче, украинските сили са завзели най-малко десет важни цели в предградията на града. 

Вчера тенденцията продължи, след като два хеликоптера Ми-8, изтребител-бомбардировач Су-34 и изтребител Су-35 не се завърнаха в изходната си база. Според "Коммерсантъ", авиогрупата най-вероятно е попаднала във въздушна засада и е свалена с ракети "въздух - въздух".

Очевидно до петък, 12 май,  Съветът за сигурност не е планирал извънредно заседание, след като на редовната си петъчна среща е разгледал "участието на Русия в някои международни организации", както съобщиха от Кремъл. 

На този фон Китай прекрати доставките на елементи за малки радиостанции, част от оборудването на руското министерство на отбраната. Банки в „приятелски” на Русия страни отказват да открият сметки на руски финансови институции, а страните от G 7 са „близо до споразумение” за частично търговско ембарго срещу Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: