Цената на петрола WTI достигна отрицателни стойности, BRENT падна под 20 долара

Цената на петрола WTI достигна отрицателни стойности, BRENT падна под 20 долара Снимка: Pixabay

При петрола от марката URALS цените се запазват с незначителна динамика, а BRENT падна под 20 долара за пръв път от 2002 г.
Фючърсите на петрола WTI за май в електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към 10:15 часа се покачиха с 33,12 долара (88,01%) - до минус 4,51 долара за барел. До края на търговията в понеделник цената на майските фючърси се срина с почти 300%, като спадна до минус 37,63 долара за барел. Фючърсите на WTI за май се търгуват във вторник за последен ден.

Цената на юнските фючърси за BRENT на борсата на Лондон ICE Futures тази сутрин бе 23,64 долара за барел, което е с 1,93 долара (7,55%) по-ниско от цената на затваряне на предишната сесия. Малко по-късно BRENT падна под 20 долара.

Сривът на цените на WTI в отрицателната зона беше също така причинен и от обща криза на петролния пазар, където имаше рекордно превишение на предлагането, а обявеното снижаване на производството от страните от ОПЕК+ така и не започна. Липсата на свободен капацитет за съхранение в САЩ ще продължи да оказва негативно влияние върху цените.

Според Bloomberg резервоарите в Кушинг ще бъдат запълнени през първата седмица на май.

Аналитиците на Citi предупреждават, че ако глобалната ситуация със складирането на петрол се влоши по-бързо, цените на BRENT ще последват WTI.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник, че спадът на цените е „краткосрочно явление“, а цените на петрола след около месец „ще бъдат около 25-28 долара за барел“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: