Експерти прогнозират $ 3 трилиона щети за икономиката от предстоящия Ел Ниньо

Експерти прогнозират $ 3 трилиона щети за икономиката от предстоящия Ел Ниньо Снимка: newscientist.com

Заключенията на учени от престижния Колеж „Дартмут” се основават на щетите от предходни години и на прогнозите около завръщането на уникалното природно явление

В публикация в home.dartmouth.edu, препечатана в сп. Science и The Verge, учените посочват, че в периода 1982 - 1983 г. Ел Ниньо е довел до $ 4,1 трилиона загуби в световната икономика през следващите пет години. А в по-близкото минало, икономическите поражения на Ел Ниньо от 1997 и 1998 г., се оценяват на $ 5,7 трилиона.

След всеки Ел Ниньо САЩ отчитат около 3% спад на БВП в периода от следващите събитието пет години. В тропическите страни, включително Перу и Индонезия, които са по-уязвими, ефектите са още по-остро изразени, с над 10% спад на БВП.

Ел Ниньо (момчето) е явление, при което екваториалната част на Тихия океан се затопля с не повече от 3°C над обичайното. Обратният процес, със същите градуси захлажадане, е наречен Ла Ниня (момичето). Събитията се редуват в периоди от 2 до 7 години и влияят на климата в различни части на Земята, предизвиквайки бури, екстремни суши или продължителни сезони с проливни валежи.

След три последователни години с Ла Ниня, на 1 март тази година Световната метеорологична организация съобщи, че очаква свързаното с Ел Ниньо затопляне да започне през следващите месеци. В периода май/юли вероятността за появата на Ел Ниньо се покачва до 35%, а през юни/август – до 55%. 

Учените прогнозират общи щети от двете природни явления в размер на $ 84 трилиона до края на столетието.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: