Дигитално сканиране разкрива „Титаник” в невероятни подробности

Дигитално сканиране разкрива „Титаник” в невероятни подробности Снимка: fabbaloo.com

С над 700 000 изображения учените ще създадат прецизна 3D реконструкция на най-нашумелия кораб в историята

Уникалното заснемане показва "Титаник" така, сякаш е изваден на сушата. Монументалната задача е осъществена от Magellan Ltd, новаторска компания за дълбоководно картографиране, в сътрудничество с Atlantic Productions, които правят документален филм за операцията. Екипът е използвал потопяеми апарати, управлявани дистанционно от специализиран кораб. 

Изследвайки щателно всеки сантиметър от останките на „Титаник”, учените искат да хвърлят нова светлина върху корабокрушението, което през 1912 г. отне живота на над 1500 души, припомня ВВС. 

Стотиците хиляди снимки показват кораба, разчупен на две, на 3800 м дълбочина на дъното на Атлантика, сред обширно поле от отломки и останки от някогашното му величие. Ясно се вижда мащабът на "Титаник", но и дребни детайли като серийния номер на едно от витлата. Напълно разпознаваем е носът, макар и покрит със сталактити от ръжда, както и палубата за лодки, с огромна зейнала пробойна на мястото на голямото стълбище. 

Кърмата на кораба се е срутила при сблъсъка с морското дъно, отделяйки се от цялостната структура и представлява огромна хаотична плетеница от метал. В околното пространство са разпръснати части от пищната декорация, статуи, неотворени бутилки шампанско и десетки обувки – неми свидетели на човешката трагедия, разиграла се преди повече от 100 години. 

„Все още има основни въпроси, на които трябва да се отговори. До сега не сме успели да разберем характера на сблъсъка с айсберга. Дори не знаем дали ударът е бил по десния борд, както се показва във всички филми“, казва пред BBC News Паркс Стивънсън, който изследва катастрофата на „Титаник“ от години. Според него, новото дигитално заснемане най-сетне може да предложи реалистична представа за емблематичното корабокрушение, почиваща на доказателства, а не на предположения. Изследователят очаква да се разкрие и механиката на потъването и удара в морското дъно.

Морето взема своето и останките на „Титаник” бавно се разпадат, а морските течения ги отнасят далеч от лобното място на кораба. Но новото цифрово сканиране ще ги „закотви” във времето и ще позволи на експертите да се вгледат във всеки малък детайл, с надеждата, че „Титаник” все още може да разкрие своите тайни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: