Кафето ще става по-скъпо и по-некачествено

Кафето ще става по-скъпо и по-некачествено Снимка: tastingtable.com

Заради все по-честите екстремни климатични ситуации, светът може би ще трябва да се раздели със страстта си към горчивата ободряваща напитка

За това предупреждава международната агенция за развитие Christian Aid в свой доклад, цитиран от Euronews. Според изследването, дори повишаването на глобалните температури да бъде ограничено до 1,5ºC, земята, подходяща за отглеждане на кафе, ще намалее с 54% до края на века – опустошителна ситуация  за фермерите в Бразилия, Етиопия, Виетнам и др. 

От сдружението Mzuzu Coffee Cooperative в Малави, казват, че дъждовните сезони стават все по-слаби, а в някои години въобще не настъпват и това води до изключително слаб цъфтеж на кафето. Освен оскъдните валежи, кафеените плантации често са атакувани от суши, свлачища и болести, типични за по-високите температури – например, „високите нива на ръжда по листата на кафето“, както посочва докладът, предвид наблюденията на експертите му в Етиопия. 

В Бразилия и Виетнам екстремните климатични ситуации са най-ярко изразени. Този месец Виетнам отчете рекордно високи температури от над 44ºC, като климатолозите предупреждават, че тенденцията вероятно ще продължи.

„Дребните производители на кафе живеят на горещата линия на климатичната криза, въпреки че са допринесли малко за проблема с глобалното затопляне“, казва докладът на Christian Aid. 

Самото производство на кафе обаче също допринася за климатичната криза. Отглеждането на един килограм кафе може да доведе до емисии на парникови газове, с еквивалент 15,33 кг въглероден диоксид, според учени от University College London (UCL). Те казват, че са необходими промени в начина на отглеждане, транспортиране и консумация на кафе, за да се намали значително този опасен въглероден отпечатък. 

Това обаче предполага по-високи разходи първо за фермерите, след това и за търговците, което в крайна сметка ще оскъпи крайната цена на кафето, т.е., ще я платят потребителите. "Ефектът на доминото" ще засегне не само кафе-индустрията, но и бизнеса на милиардите заведения, които предлагат напитката. 

За да се избегне или поне да се смекчи тази перспектива, решението е борба с проблема на изходното ниво - т.е., борба с климатичните промени и компенсации за фермерите. Според данните, събрани за доклада, повечето от тях казват, че ако това не се случи, „за съжаление, ще трябва да се откажат да отглеждат кафе”.

Christian Aid посочат пътя - богатите нации, които са и най-големите консуматори на кафе, преди всичко да инвестират в ограничаването на климатичните промени и разбира се, да предприемат преки мерки: да предоставят фондове за подкрепа на милионите дребни фермери с кафеени плантации, включително чрез пряко финансиране, например, нисколихвени кредити за подобряване на производството. Анулирането на „непоносимите дългове” на страните-производителки на кафе също ще освободи ресурси, които могат да се насочат към този земеделски сектор.

„Ако не се направи нищо, след няколко години ще трябва да забравим за кафето“, констатират с горчивина фермерите от Малави.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: