САЩ публикуваха данни за ядрените си оръжия в опит да окажат натиск върху Русия

САЩ публикуваха данни за ядрените си оръжия в опит да окажат натиск върху Русия Снимка: https://pixabay.com/

Държавният департамент на САЩ заяви, че оповестява информацията публично като част от задълженията си по Новия договор START, като изглежда, че отменя по-ранното си решение да не споделя данните

Съединените щати обявиха, че разполагат с 1419 разгърнати ядрени бойни глави в своя арсенал, като призоваха Русия да предостави своите данни.

Държавният департамент на САЩ заяви, че оповестява информацията публично като част от задълженията си по Новия договор START, като изглежда, че отменя по-ранно решение да не споделя данните.

„Съединените щати продължават да гледат на прозрачността сред държавите с ядрено оръжие като на изключително ценна за намаляване на вероятността от погрешни възприятия, грешни изчисления и скъпоструваща надпревара във въоръжаването“, каза говорителят в изявление.

Новият договор START от 2011 г.

Новият Договор за намаляване на стратегическите оръжия влезе в сила през 2011 г. и беше удължен за още пет години през 2021 г.

Той ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, които САЩ и Русия могат да разположат, както и разполагането на наземни и подводни ракети и бомбардировачи, които биха ги доставили.

Но през февруари тази година, на фона на рязкото влошаване на отношенията след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., руският президент Владимир Путин каза, че ще спре участието на Русия в договора.

Съединените щати заявиха, че Москва не е предоставила никаква информация през март и "не изпълнява други ключови разпоредби на споразумението", без да дава подробности.

„Съединените американски щати призовават Руската федерация да изпълни своите правно обвързващи задължения, като се върне към пълното прилагане на Новия договор START и всички мерки за прозрачност и проверка на стабилизирането, съдържащи се в него“, добави говорителят на Държавния департамент.

Последните данни показват, че в допълнение към разположените ядрени бойни глави, Съединените щати разполагат с 662 разположени междуконтинентални балистични ракети (ICBM), балистични ракети, изстрелвани от подводници (SLBM) и тежки бомбардировачи.

Русия притежава най-големия запас от ядрени оръжия в света

Съобщава се, че към 1 март САЩ разполагат с общо 800 системи за доставка, както разгърнати, така и неразгърнати, което е максималният разрешен брой.

Съгласно Новия START двете страни се споразумяха да ограничат разполагането на ядрени бойни глави до 1550 и на ракети с голям обсег и бомбардировачи до 700.

Инспекциите също бяха част от споразумението, но бяха прекратени по време на пандемията от COVID-19. Преговорите за възобновяване на инспекциите трябваше да се проведат през ноември 2022 г., но Русия внезапно ги прекъсна, позовавайки се на подкрепата на САЩ за Украйна.

Съединените щати и Русия притежават около 90 процента от всички ядрените бойни глави в света.

Експерти твърдят, че Русия има най-големия запас от ядрени оръжия в света, с близо 6000 бойни глави.

Източник: Ал Джазира

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: