Поредна голяма транспортна стачка в Германия

Поредна голяма транспортна стачка в Германия Снимка: republicworld.com

От 22 часа в неделя, 14 май, голяма част от железопътната мрежа на страната ще остане блокирана за 50 часа

Стачката е „предупредителна”, т.е., не изисква гласуване от страна на синдикалните членове, припомня Euronews. Организатор е Германският транспортен синдикат EVG, след като железничарите не успяха да постигнат споразумение за заплащанията си с Deutsche Bahn. 

До полунощ във вторник ще спрат влаковете на дълги разстояния, регионалните и товарните влакове, плюс скоростните влакове (IC) и системата на S-Bahn. Градски оператори, включително BVG в Берлин и MVV в Мюнхен, които не са членове на EVG, ще поддържат местния транспорт, включително U-Bahn и трамваите.

EVG представлява около 230 000 железопътни и автобусни работници от 50 компании, в това число и Deutsche Bahn. Синдикатът настоява за 12 % увеличение на заплатите, но не по-малко от € 650 на месец.

Deutsche Bahn до момента предлага пълзящо увеличение от около 10 % за служителите с ниски и средни доходи, и 8 % за тези с високи доходи, както и еднократно плащане от € 2 850 за всички работници, съобщи държавната телевизия Deutsche Wellе (DW). 

Според преговарящият от страна на EVG обаче, тази оферта трябва да бъде „значително подобрена“. Очаква се преговорите да продължат в края на май. 

Пред DW от Deutsche Bahn осъдиха стачката като „безумна, безпочвена и абсолютно прекомерна“, оценявайки включително и потенциалната възможност за трансгранични закъснения и смущения в железопътния транспорт в цяла Европа. В последните месеци Германия е поле на мощна социална мобилизация с искания за по-високи заплати във всички сектори - от училищата, до болниците и пощите. 

Ако плановете ви за пътуване съвпадат с часовете на стачката, в резултат на което влакът, за който имате билет, бъде отменен, пазете всички разписки и касови бележки за неочакваните разходи, съветва Euronews, тъй като в някои случаи Deutsche Bahn предлага € 80 обезщетение, независимо дали за храна, смяна на билета или покупка на нов, както и за наложило се настаняване за нощувка. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: