Робот-змия ще търси живот на спътник на Сатурн


Екипът на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА създаде робот, подобен на змия, за движение по екстремни терени

EELS (съкратено от Extant Life Surveyor на Exobiology) е самоходен автономен робот, който е вдъхновен от желанието да търси признаци на живот в океана, криещи се под ледената кора на луната на Сатурн Енцелад, включително способността да се спуска през тесни отвори на повърхността, от която изригват гейзери.

Докато тестването и разработката продължават, проектирането за такава предизвикателна среда доведе до силно адаптивен робот. EELS може да се движи по безопасен курс през голямо разнообразие от терени на Земята, на Луната и далеч отвъд, включително хълмист пясък и лед, скали, кратери, твърде стръмни за роувъри, подземни канали от лава и лабиринти в ледници.

„Той има способността да се движи на места, на които другите роботи не могат. Докато някои роботи са по-добри в един или друг конкретен тип терен, идеята зад EELS е способността да прави всичко наведнъж“, казва Матю Робинсън, ръководител на проекта. „Когато отидете на места, където не знаете какво ще намерите, вие искате да изпратите гъвкав, склонен към риск робот, който е готов за несигурност и може да взема решения сам.“

Екипът на проекта започна изграждането на първия прототип през 2019 г. и оттогава прави промени. От миналата година те тестват на място ежемесечно и подобряват както хардуера, така и софтуера, за да позволят на EELS да работи автономно. В сегашната си форма, наречена EELS 1.0, роботът тежи около 100 кг и е дълъг 4 метра.

Състои се от 10 еднакви сегмента, които се въртят с помощта на винтови резби за задвижване, сцепление и захващане. Екипът изпробва различни витла: 3D отпечатани бели пластмасови витла с диаметър 20 см за тестване в по-свободен терен и по-тесни и по-остри черни метални витла за лед.

Роботът е тестван в пясъчна, снежна и ледена среда, от Mars Yard на JPL до „площадка за роботи“, създадена в ски курорт в заснежените планини на Южна Калифорния, и дори на местна закрита ледена пързалка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: