Причината за появата на коронавируса може да се окажат змиите, а не прилепите

Причината за появата на коронавируса може да се окажат змиите, а не прилепите Снимка: wikimedia.org

За това разказва The Conversation

След проведен анализ на всички налични данни, експерти стигнаха до извода, че именно змии (китайски крайт, китайска кобра) може да са разпространили COVID-19 по целия свят, пише The Conversation.

Covid е открит за първи път при хора в края на декември 2019 г. в Китай (в гр. Ухан). Смята се, че този вирус е възникнал за първи път именно при змиите китайски крайт и китайска кобра. Това стана ясно след анализ на генетичните последователности на 2019-nCoV и други известни коронавируси.

Оказа се, че вирусът най-много прилича на този, който се среща при прилепите (затова първоначално се смяташе, че именно те са неговия източник). По-подробен биоинформатичен анализ на последователността на 2019-nCoV обаче показа, че covid може да идва от змии.

За да достигнат до това заключение, експертите са проучили протеиновите кодове на 2019-nCoV и са ги сравнили с протеиновите кодове на коронавируси при птици, змии, таралежи, прилепи и др. Оказа се, че тези кодове са най-сходни с кодовете на змиите.

Трябва да се отбележи, че змиите често ловуват прилепи. Освен това в Китай преди са се продавали змии на пазарите, така че има вероятност ковид да е преминал от прилепи към тези змии. Но все още не е ясно по какъв начин такъв вирус е успял да се адаптира както към топлокръвни, така и към студенокръвни животни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: