Половината от населението на Земята ще попадне в нови климатични зони до 2100 г.

Половината от населението на Земята ще попадне в нови климатични зони до 2100 г.

Според учени повече от 3 милиарда души на Земята може да се окажат в различна климатична зона до 2100 г.

Това се дължи на изменението на климата на планетата, причинено главно от емисиите на парникови газове. Проучването е проведено в Хавайския университет в Маноа и е публикувано в списание Nature Climate Change.

 

Учените са анализирали данни за климатичните условия на Земята през последните 50 години и са идентифицирали тенденциите в изменението на климата. Изследователите също така са използвали моделиране на климата, за да предскажат промени, които могат да настъпят до 2100 г. при различни нива на емисии на парникови газове.

Според проучването около половината от населението на света може да попадне в нови климатични зони. Освен това в някои региони изменението на климата може да настъпи много по-бързо, отколкото в други, което може да доведе до екологични и социално-икономически проблеми.

Освен това учените отбелязват, че изменението на климата може да доведе до промени в разпространението на растителността и животните, заплашвайки биоразнообразието и екосистемите. Освен това изменението на климата може да има отрицателно въздействие върху селското стопанство, намалявайки добивите и влошавайки качеството на културите.

Учените предупреждават, че подобно изменение на климата ще има сериозни последици за селското стопанство, екосистемите и човешкото здраве.

Поради това са необходими спешни действия за намаляване на емисиите на парникови газове и по-ефективно използване на възобновяемите енергийни източници.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: