Тръмп осъден да плати $ 5 милиона

Тръмп осъден да плати $ 5 милиона Снимка: india.postsen.com

Съдебните задедатели го признаха за виновен в сексуален тормоз и клевета

Делото срещу бившия американски президент, заведено от писателката и публицистка Е. Джийн Карол, се гледа във Федералния съд на Манхатън в Ню Йорк. Процесът започна през април тази година, макар че искът е подаден още през 2019 г.

Обезщетението, което Тръмп трябва да плати на Карол, е заради доказаното обвинение в сексуално тормоз през 1996 г. Миналата година той отрече обвиненията в своята социална мрежа Truth Social, което му донесе и обвинение в клевета

Etats-Unis : Accusé de viol, Trump confond sur une photo son accusatrice  avec son ex-épouse
Доналд Тръмп и Е. Джийн Карол през 1996 г., снимка - 20minutes.fr

Съдебните заседатели обаче свалиха обвинението в изнасилване, което Карол твърди, че се е случило в същия период, в пробната на големия ню-йоркски магазин Bergdorf Goodman. Подобни обвинения са отправили още няколко жени, чиито дела предстоят. 

Поради гражданския характер на делото, заведено от литераторката, други санкции срещу Доналд Тръмп не се предвиждат, но така или иначе, това е първият случай с подобни обвинения срещу него, който завърши с присъда.

Съдебвиян процес срещу Тръмп за фалшифициране на бизнес документи обаче е наказателен и засяга периода преди президентските избори през 2016 г., така че при доказана вина, санкциите може да бъдат по-сериозни. Въпреки тези и още доста други обвинения, Тръмп засега е най-вероятният кандидат на Републиканската партия за президентските избори през 2024 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: