Какво тревожи големия бизнес – изкуственият интелект или възходът му на Уол Стрийт?

Какво тревожи големия бизнес – изкуственият интелект или възходът му на Уол Стрийт? Снимка: afr.com

Изкуственият интелект е най-употребяваната дума при анализа на борсовите печалби за първото тримесечие и бързо поема ролята си на катализатор в технологичното състезание за 2023 г.

Легендарните инвеститори Уорън Бъфет и Чарли Мънгър обаче не са особено ентусиазирани да инвестират в революционната технология, пише Yahoo Finance. Причината? Не мислят, че изкуственият интелект (ИИ) е толкова революционен, колкото го представят.

„Аз лично съм скептичен към част от шума, който се насочи към изкуствения интелект. Мисля, че старомодният работи доста добре“, каза Мънгър на годишната среща на акционерите в застрахователния и финансов гигант Berkshire Hathaway (BRK-A, BRK-B).

ИИ вкара в луда надпревара технологичните компании, заемайки централно място на Wall Street, откакто OpenAI пусна най-новата версия на ChatGPT в края на ноември. Изминалите пет месеца очертаха ChatGPT като най-бързо развиващото се приложение в историята и акциите на Microsoft (MSFT), Nvidia (NVDA) и C3.ai. (AI) скочиха рязко.

На върха е Microsoft с инвестициите си от $ 10 милиарда в OpenAI, преценявайки, че настъпва „смяна на поколенията в търсенето“. Бил Гейтс дори наскоро представи някои ИИ технологии на компанията на Бъфет, но изглежда не го впечатли. 

„Прави забележителни неща, но не може да разказва вицове“, коментира Бъфет, който често е представян като най-великият инвеститор в исторята на модерните финансови пазари. Той сравни разрушителната природа на ИИ с атомната бомба, с която САЩ сложиха край на Втората световна война. Според него подобна тактика може и да е допустима във военни условия, но „Добра ли е за следващите 200 години на света?”

Поне засега и Мънгър, и Бъфет не проявяват инвестиционен ентусиазъм към ИИ-сектора. Yahoo Finance припомня, че двамата не бяха впечатлени и от друга модерна борсова игра - криптовалутата, която Мънгър нарече „венерическа болест“. 

За Бъфет развитието на ИИ и инвестирането в сектора е „голяма стъпка” защото „Малко се притеснявам, когато нещо може да прави всякакви неща”. Обобщавайки в едно изречение плюсовете, минусите и отговорностите, Бъфет е категоричен: „С ИИ всичко в света може да се промени, освен начина, по който хората мислят и се държат”. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: