До 5 години IBM ще замени 8000 свои служители с изкуствен интелект

До 5 години IBM ще замени 8000 свои служители с изкуствен интелект Снимка: Possessed Photography/unsplash.com

IBM ще спре приема на служители, планирайки да замени 7,8 хиляди свободни позиции със системи с изкуствен интелект

Изпълнителният директор на IBM Арвинд Кришна обяви намерението на компанията да спре наемането на нови служители за редица позиции в компанията

Очаква се през следващите години изкуственият интелект да може успешно да се справя с много задачи. По-специално става дума за служители на „бек офиса“ като HR, чиито задачи не включват директна комуникация с клиенти.

Очаква се наемането на нови служители да се забави или да спре напълно. Около 26 000 служители на бек офиса на IBM са на позиции, които не включват директен контакт с клиенти. Според Kришна около 30% от тези служители могат лесно да бъдат заменени с помощта на ИИ и автоматизация през следващите пет години. С други думи, става дума за съдбата на около 7,8 хил. работни места - някои от тях просто няма да наемат нови служители.

Докато ИИ инструментите привлякоха общественото внимание предимно поради способността си да генерират код, текстове и друго съдържание, експертите предполагат, че те имат потенциал да окажат отрицателно въздействие и върху пазара на труда. Планът на Кришна, който беше отговор на бързото развитие на технологиите, беше само първият знак за предстоящи кадрови промени в много индустрии.

Според Кришна все повече и повече ежедневни задачи като подготовка на писма или преместване на служители между отделите вероятно ще бъдат напълно автоматизирани скоро. Вярно е, че много функции в областта на човешките ресурси, от набирането на персонал до оценката на тяхното представяне, може да не могат да бъдат изпълнявани от ИИ още едно десетилетие.

Сега IBM има около 260 000 служители и компанията продължава да наема разработчици на софтуер и хора, които да работят с клиенти. Според Кришна намирането на търсещ работа днес е по-лесно, отколкото преди година. По-рано тази година компанията обяви предстоящото съкращаване на няколко хиляди души. В същото време ръководителят на компанията каза, че само през първото тримесечие на тази година IBM е наела още 7 хил. Струва си да се отбележи, че самата IBM е в началото на появата на ИИ решения. По-специално нейният суперкомпютър IBM Watson и свързаният с него софтуер бяха използвани за изграждане на модели за машинно обучение преди 10 години.

Сега Кришна, който пое поста начело на компанията през 2020 г., се занимава активно с оптимизация на бизнеса - от продажба на не много маргинални структури като Watson Health до съкращаване на служители. До края на 2024 г. се очаква неговите действия да помогнат за спестяване на до 2 милиарда долара годишно.

Източник: Bloomberg

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: