Русия не отнема украинското гражданство на депортираните деца, а го „допълва” с руско

Русия не отнема украинското гражданство на депортираните деца, а го „допълва” с руско Снимка: The Moscow Times

Това обясни детският омбудсман на Руската федерация Мария Белова

През март Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на Владимир Путин и Мария Белова. Според съда, те са отговорни за незаконното депортиране на деца от окупираните територии на Украйна на територията на Руската федерация, което е военно престъпление.

В интервю за американското издание на Vice, Белова казва: „Украинското гражданство им остава. Ние не го отменяме, не го заместваме - ние допълваме, ние даваме възможност. Какви са тези внушения за изтриване на самоличността им? Сигурна съм, че във Вашата страна има много хора с двойно гражданство”. 

Освен това Белова заяви, че не се смята за военнопрестъпник: „Аз съм майка и това казва всичко”, емоционално заяви Белова, но същевременно призна, че много украински деца са били отделени от родителите си:

„Наистина, няколко хиляди деца от обстрелваните райони на Херсонска, Запорожка и Харковска области бяха изпратени безплатно да почиват в лагери в Русия, със съгласието на техните родители. Тогава имаше размествания на фронтовата линия. Част от родителите наистина останаха на страната на Украйна и това затрудни прибирането на децата”.

В интервюто Белова обогати информацията за безплатните почивки, като каза, че децата са били извадени от зони под обстрел, което ѝ дава основание да твърди, че спрямо децата е предприета евакуация, а не депортиране. „Според Женевската конвенция можем да евакуираме деца от райони, където животът или здравето им са в опасност“, заяви защитничката на правата на децата в Русия, заобикалайки темата за произхода на "опасността".

Междувременно, някои украинци вече са успели да върнат децата си след сложен контакт с тях. The Moscow Times съобщава и за много сигнали за опити за незаконно осиновяване на депортираните украински деца в Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: