Оборот от близо половин милиард лева у нас в сектор акумулаторни батерии

Оборот от близо половин милиард лева у нас в сектор акумулаторни батерии Снимка: Министерство на икономиката

Близо половин милиард лева е генерираният оборот от предприятията в сектор акумулаторни батерии. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на официалното подписване за присъединяване на България към Европейския алианс за батерии (European Battery Alliance). Събитието бе открито от президента на РепубликаБългария Румен Радев, а в него участие взеха европейският комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, министърът на енергетиката Росен Христов, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов и др.

С нови 20 фабрики в държавите членки на ЕС, Европа се превръща в световен фактор в производството на акумулаторни батерии“, отбеляза министър Стоянов. По думите му „България е една от държавите, които могат да имат важно място в този процес и има възможност да увеличи технологичното си присъствие на европейската карта на индустриите от ново поколение“.

„Разполагаме с индустриална база за производство на батерии в лицето на представители на големи индустриални предприятия в сектора. България има и още едно предимство в активното участие във веригите на стойността в областта на батериите -  традициите в инженерното образование и технически университети на високо ниво“, подчерта Никола Стоянов. По думите му това е основата, но най-важната роля ще имат българските и европейските таланти за намирането на верните решения, които ще утвърдят Европа като световен лидер в сектора. Той отправи пожелание и следващата фабрика за производство на батерии да бъде изградена в България.

Европейският алианс за батерии (European Battery Alliance) обединява над 800 индустриални партньори, технологични компании, финансови институции и развойни центрове с общата цел за изграждане на устойчива и конкурентоспособна европейска индустрия за батерии с оглед на прехода към чиста енергия и конкурентоспособна индустрия. България ще бъде представена в него от Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: