Криминално: Италия замрази активите на руския бизнесмен, който избяга от домашен арест

Криминално: Италия замрази активите на руския бизнесмен, който избяга от домашен арест Снимка: dagospia.com

Артьом Ус, син на губернатора на Красноярския край Александър Ус, беше арестуван през октомври на летището в Милано по искане на САЩ

Очаквайки екстрадацията си обаче, Ус-младши избяга от охранявано жилище, в отговор на което италианските власти замразиха притежанията му на Ботуша, в т. ч. вила в Базилио край Милано, сметка на стойност около € 160 000 в банка в Сардиния и 40,11% дял в хотелския и вилен комплекс Luxury Sardinia, съобщава в. Il Messaggero, позовавайки се на указ на министъра на икономиката и финансите.

На 4 април пресслужбата на правителството на Красноярския край съобщи, че Артьом Ус е в Русия, където през декември беше арестуван ”задочно” по обвинение в пране на пари, с мярка „подписка” и руско искане за екстрадация – вероятно за да се избегне изправянето му пред американския съд. След бягството на Артьом Ус от Италия, баща му благодари емоционално на Владимир Путин за „свободата” на сина си и... на 20 април подаде оставка като губернатор. 

САЩ обвиняват Артьом Ус в контрабанда на петрол от Венецуела и заобикаляне на санкциите, износ на военни технологии от САЩ, банкови измами и пране на пари. По този повод са задържани бизнес-партньорът на Ус Юрий Орехов и трима руски граждани. През март съдът одобри екстрадирането му в САЩ и само след два дни синът на губернатора избяга. 

Италианските правоохранителни органи не изключват това да е станало с помощта на руските специални служби. Вътрешното министерство на Италия разследва случая, който предизвика скандали и трусове сред италианските политически среди. Макар и под домашен арест във вила в затворения луксозен комплекс Vione и с електронна гривна, Ус е разполагал с два мобилни телефона и достъп до интернет, включително с услуга за видеоразговори. „Арестуваният” е можел да оперира с парите си, както и да приема посетители - в т.ч. адвокати и дори сестра му, останала „на гости” един месец. 

Комплексът Vione, приет от италианския съд за сигурно място на домашен арест, снимка - borgodivione.it

Въпросният „арест” завършва на 22 март, когато Ус счупил електронната гривна, качил се в кола и отпрашил за Словения. Въпреки че беше предупреден от САЩ за „моного високия риск от бягство”, италианският министър на правосъдието Карло Нордио отговори, че „В италианската правна система обезпечителната мярка домашен арест, която в случая на Ус е по-безопасна от електронната гривна, е напълно еквивалентна на затвор“.

Въпреки установената му собственост, Артьом Ус всъщност никога не е живял в Италия, пише repubblica.it. През юни 2022 г. съпругата му е закупила жилище във въпросния луксозен комплекс, общинска собственост. По време на искането за домашен арест къщата все още била в ремонт и адвокати информират съда, че съпругата е наела друга къща, отново в комплекса Vione. Това обаче не смущава италианските съдебни органи, за да се стигне в крайна сметка до бягството, надминало дори драматичните криминални филми.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: