Комисарят по правата на човека призова Асанж да не бъде екстрадиран в САЩ

Комисарят по правата на човека призова Асанж да не бъде екстрадиран в САЩ

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович в писмо до британския вътрешен министър Прити Пател призова да не бъде екстрадиран основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж в Съединените щати

Това се казва в писмо на Миятович от 10 май, публикувано на сайта на Съвета на Европа. Обвиненията на САЩ срещу Асанж повдигнаха въпроса за защитата на онези, които пускат класифицирана информация в обществен интерес и разрешаването на екстрадицията му би имало смразяващ ефект върху свободата на медиите, каза тя.

   Призовавам ви да вземете решение срещу екстрадицията на Асанж, се казва в писмото.

През март Върховният съд на Великобритания отхвърли жалбата на Асанж срещу екстрадиция в Съединените щати. Делото бе преместено във Върховния съд на страната след обжалване на Вашингтон срещу предишно решение, което забранява екстрадицията на Асандж.

Американските власти обвиняват основателя на WikiLeaks, че е публикувал незаконно имената на секретни източници и е бил в тайно споразумение с бившия анализатор на американската армия Брадли Манинг, за да получи достъп до секретни документи за националната отбрана на страната.

Асанж бе в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 г., укривайки се от преследването на Швеция, където е обвинен в изнасилване. През април 2019 г. Еквадор лиши Асандж от правата му на убежище, след което той беше арестуван от британската полиция и оттогава е в лондонски затвор.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: