Германия затвори последните три атомни електроцентрали

Германия затвори последните три атомни електроцентрали Снимка: https://pixabay.com/

През нощта на 16 април бяха затворени атомните електроцентрали Isar 2 в Бавария, Neckarwestheim 2 в Баден-Вюртемберг и Емсланд в Долна Саксония

Германия затвори последните три действащи атомни електроцентрали, съобщава ZDF.

В нощта срещу неделя, 16 април, бяха затворени атомните електроцентрали Изар 2 в Бавария, Некарвестхайм 2 в Баден-Вюртемберг и Емсланд в Долна Саксония. Последният от трите беше реакторът Neckarwestheim.

В Берлин, Мюнхен и Баден-Вюртемберг стотици антиядрени привърженици излязоха по улиците, за да отпразнуват спирането на реакторите.
 

През 1961 г. изследователската ядрена електроцентрала Kahl в Großwelzheim, Бавария, захранва с електричество  обществената мрежа за първи път. В средата на 70-те години в Германия започват протести срещу изграждането на атомна електроцентрала.

След като спечелиха изборите за Бундестаг през 1998 г., ГСДП и Зелените си поставиха за цел постепенно премахване на ядрената енергия.

През 2002 г. това беше закрепено в закон. За атомните електроцентрали беше определен общ експлоатационен живот от около 32 години, като последната станция трябваше да затвори през 2022 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: