Русия е загрижена за безопасността на въздушното пространство в Европа

Русия е загрижена за безопасността на въздушното пространство в Европа Снимка: foreignpolicy.com

Според руското министерство на външните работи, доставяните в Украйна западни преносими системи за противовъздушна отбрана и противотанкови управляеми ракети могат да попаднат в ръцете на организираната престъпност и да застрашат гражданската авиация в Европа и в света.

В изявлението на руското дипломатическо ведомство, цитирано от РИА "Новости", се посочва и причината за опасенията – ширещата се корупция по целия свят и в частност в зони на други регионални конфликти”.

The Moscow Times припомня, че още през лятото Бони Дженкинс, помощник-държавен секретар на САЩ по контрола на въоръженията и международната сигурност, подчерта, че Съединените щати следят използването на оръжията, изпратени в Украйна, „за да гарантираме, че помощта се използва отговорно, дори в този сложен конфликт и рисковата среда, които виждаме”.

През септември 2022 г. секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов показа на посланика на САЩ Бриджит Бринк модул за наблюдение на оръжия, получени от Запад, които се проследяват „от момента, в който преминат границата до доставката им по предназначение“.

До началото на тази пролет САЩ не са открили никакви доказателства, че западни оръжия, доставени на Украйна, са попаднали в трети ръце. „Няма доказателства, че украинците пренасочват оръжия към черния пазар“, каза Колин Кал, заместник-министър по политическите въпроси на отбраната на САЩ. Според него Украйна е успяла да избегне и "сериозни течове" на оръжия към руските сили, воюващи в страната. 

Според руското министерство на отбраната, страните от ЕС са прехвърлили на Украйна военно оборудване на стойност над € 12 милиарда, а предстои доставката и на още танкове, самолети и един милион артилерийски снаряди. Въздушното пространство над Украйна е затворено от първия ден на руската инвазия, 24 февруари 2022 г. Затворени за полети са и летища в южна Русия, вкл. Ростов на Дон, Воронеж, Белгород, Краснодар, Симферопол, Анапа, Сочи, Волгоград и други градове. 

На този фон загрижеността на Русия за безопасността на европейското и световно въздушно пространство звучи по-скоро като предупреждение, припомнящо трагичните инциденти със свалени през годините граждански полети - със или без въоръжени конфликти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: