САЩ свалиха четвърти високолетящ обект над Северна Америка (обновена)

САЩ свалиха четвърти високолетящ обект над Северна Америка (обновена) Снимка: autoevolution.com

Неидентифицираното въздухоплавателно съоръжение е атакувано в неделя следобед на височина от около 6000 м. над езерото Хурон.

Действията са предприети по заповед на президента Джо Байдън, като Пентагонът е използват реактивен изтребител F-16 и същата ракета AIM-9X Sidewinder, както при предишните три случая, съобщава Wall Street Journal.

Действията са в духа на засилената защита на въздушното пространство над САЩ и Канада, където в събота на около 12 000 м височина над полуостров Юкон,  при съвместна акция на канадските и американските въздушни сили, беше свален третият неидентифициран обект, .

„Сега канадските сили ще възстановят и анализират останките от съоръжението“, написа канадският премиер Джъстин Трюдо в Тwitter.

Преди седмица Пентагонът свали край бреговете на Южна Каролина китайски балон, вероятно разузнавателен, както личи от множеството антени, открити по останките му. Китай твърди, че съоръжението е заблудила се метеорологична сонда, отклонила се над САЩ, заради променливите ветрове. В петък, 10 февруари, над Аляска беше проследен и свален втори подобен балон. 

Последва свалянето на трети неиндефициран обект в събота над Канада, и четвърти в неделя отново над САЩ, на 20 км от границата им с Канада. За разлика от свалените първи два балона, властите оприличиха третият на малък цилиндър, а за четвъртият се казва, че е бил осмоъгълна конструкция.

Цитирайки началника на Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана (NORAD) генерал Глен ван Хърк, Reuters пише, че САЩ не изключват извънземен произход на свалените обекти. По думите му, за това би могло да се говори след щателния анализ на останките им, с което вече са се заели от американското разузнаване и контраразузнаване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: