Криминално: затворници, върнали се от украинския фронт, продължават с престъпленията

Криминално: затворници, върнали се от украинския фронт, продължават с престъпленията Снимка: censor.net

Осъден за убийство, вербуван от Частната военна компания Wagner, се върна от Украйна и отново уби човек.

Получил през 2020 г.  19 години затвор за убийство, нападение и грабеж, И. Р. се включва в ЧВК Wagner и след 6 месеца на украинския фронт отново е на свобода. На 21 март се връща в родното си село "реабилитиран" и на следващия ден е задържан за дребно хулиганство, след като местна телевизия го заснема да разбива с брадва две коли. Местните власти обмисляли да го върнат в  ЧВК Wagner, но И. Р. остава в ареста, заподозрян междувременно в ново убийство на жена.

С помощта на ЧВК Wagner е „спечелил” свободата си и петербургски бизнесмен А.Т., осъден на 23 години затвор за пет поръчкови убийства, пише 47news. Излежавайки едва 4 години, 66-годишният затворник е вербуван от Wagner, въпреки възрастовото ограничение от 50 години. Без да получи и драскотина в Украйна, вероятно чрез подкуп, бизнесменът се връща от фронта след 5 месеца, вместо след 6, както гласят условията на ЧВК Wagner. Появил се е Санкт Петербург като свободен човек, след което отлятал за Анталия. Така гостоприемна Турция се сдобива със системен поръчител на убийства. 

През декември дезертьор от ЧВК Wagner, също вербуван затворник, осъден за грабеж, откри огън и рани полицай в Ростовска област, пише theins.ru. По непотвърдени съобщения е заловен и може би екзекутиран. 

След неуспеха на втората наборна вълна сред затворници, през февруари ЧВК Wagner обяви, че прислюва с тази практика. Но явно бумерангът се връща, след като бившите затворници „спечелили” свободата си, се вливат отново в руския криминален контингент. 

Това не попречи на руското министерство на отбраната „да поеме щафетата”, предлагайки на затворници свобода, при договор за военна служба в Украйна със срок година и половина, съобщава The Moscow Times, позовавайки се на фондацията „Русь сидящая” („Русия зад решетките”). Според източниците на изданието, това означава, че Москва възнамерява да продължи войната и през следващата година.

Данни на фондацията от края на януари сочат, че за украинския фронт са били завербувани около 50 000 затворници, 10 000 от които още се бият, останалите са били убити, ранени, дезертирали или са се предали. След като в руските медии започна да излиза информация за „подновения” криминален живот на бивши затворници, уволнили се вече от ЧВК  Wagner , шефът на компанията Евгений Пригожин призова за наказателни санкции за дискредитиране на „доброволци”, участващи във войната с Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: