Bloomberg: Си Дзинпин отказа да подкрепи проекта „Силата на Сибир 2“

Bloomberg: Си Дзинпин отказа да подкрепи проекта „Силата на Сибир 2“ Снимка: nbcnews.com

Китайският президент разочарова руската страна, като отказа да се ангажира с ново мащабно начинание за доставка на газ от Русия за Китай.

По план газопроводът „Силата на Сибир 2“ трябва да пресече цяла Русия от полуоствов Ямал в Северния ледовит океан, да премине през територията на Монголия и да стигне до Китай, за да компенсира поне частично Москва за загубата на европейския пазар. Но според Bloomberg, по време на срещата си с Владимир Путин Си Дзинпин не се е ангажирал да увеличи вноса на руски газ.

Според изданието, Пекин не иска да повтаря грешките на Европейския съюз и да разчита прекалено на гориво от Русия. Напротив, китайските власти възнамеряват да диверсифицират възможно най-широко доставките на важни ресурси, дори това да е по-скъпо. 

Bloomberg отбелязва, че асиметрията в двустранните отношения е особено очевидна в изказванията на двамата лидери след съвместните им срещи. Владимир Путин обяви, че Русия ще доставя на Китай 98 млрд. куб. метра газ годишно по тръбопроводи и поне 100 милиона тона втечнен природен газ. Тези планове обаче се разминават с вижданията на китайския лидер, който не изрази такава увереност в реализацията им, както посочи и руското бюро на Financial Times.

Обявените от Путин обеми са около 6 пъти по-големи от това, което Русия изнася за Китай в момента. Но дори да се осъществи, такова увеличение на доставките не компенсира Русия за загубата на европейския пазар. Освен това Москва не разкрива цените, на които доставя газ за Китай, но те вероятно са много по-ниски, от тези за ЕС. По отношение на „Силата на Сибир 2“ Владимир Путин твърди, че „почти всичко вече е договорено“, но Си Дзинпин не потвърди тази информация в изказванията си.

Карта - "Коммерсантъ"

Както отбеляза Financial Times, разговорите между двамата лидери не доведоха до решителни споразумения по важни икономически въпроси, които да помогнат на Москва да издържи на западните санкции. Същевременно, ВВС коментира, че мирът в Украйна не е по-близо след срещата им. „Планът на Си е да постигне баланс: Китай иска Русия да оцелее, но не иска да бъде разглеждан като безусловен съюзник на политиката ѝ“, казва експерт по китайска политика от Градския университет на Хонконг.

Експертите отбелязват, че Си Дзинпин използва посещението си в Русия, за да покаже готовността си да се противопостави на САЩ, но реално Пекин отказа всякакви обвързващи споразумения с Москва. Изказванията на двамата лидери бяха изпълнени с традиционните нападки срещу западните страни, но темата за тясно сближаване между двете държави отсъстваше

Според Bloomberg, Китай умишлено държи Русия на разстояние, за да минимализира рисковете за икономиката си, тъй като едно твърде тясно сътрудничество може да доведе до вторични западни санкции. 

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков отрича, че китайската страна е отказала да увеличи доставките на газ и нарече информацията на Bloomberg "нискоквалифицирана", пише ria.ru. Същевременно, Песков не представи доказателства, че Пекин се е съгласил да подкрепи „Силата на Сибир 2“ или че възнамерява да увеличи вноса на руски газ. От думите му става ясно, че страните все още обсъждат проекта, като само Монголия е готова да го подкрепи.

Според източници, близки до Кремъл, отношенията с Китай все повече превръщат Русия в суровинен придатък на Пекин, което е сериозен риск за руската икономика, писаха в началото на годината международни и руски медии. Изданията подчертават, че мащабът на подобна обвързаност тревожи както някои служители по високите етажи на властта в Москва, така и руския бизнес.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: