Foreign Affairs: Си Дзинпин призова генералите "да се осмелят да се сражават"

Foreign Affairs: Си Дзинпин призова генералите "да се осмелят да се сражават" Снимка: https://pixabay.com/

Китайският президент Си Цзинпин засегна темата за готовността за война по време на годишната среща на китайския парламент

По време на една от речите си той призова генералите от Народноосвободителната армия на Китай „да се осмелят да се сражават“, пише Foreign Affairs.

Сред другите признаци, които потвърждават „готовността на Китай за война“, изданието посочва, че на 1 март в списанието на Комунистическата партия на Китай е публикувано есе, озаглавено „Под ръководството на Си Дзинпин ние победоносно ще продължим напред в укрепването на армията“. Статията призовава за необходимостта от ускоряване на реформите, насочени към модернизиране на китайските въоръжени сили за сметка на частни компании и граждански институции, уточнява изданието.

На 5 март беше публикуван проектобюджетът на Китай за 2023 г. В него се посочва, че военният бюджет на страната тази година ще се увеличи със 7,2% до 1553,7 милиарда юана (около 224,8 милиарда долара). Освен това китайските власти решиха да увеличат разходите за обществена сигурност с 6,4% до 208,972 милиарда юана (30,2 милиарда долара). През 2022 г. разходите на Китай за национална отбрана възлизат на около 209,9 милиарда долара, което е със 7,1% повече от 2021 г.

След Китай, проектобюджетът за фискалната 2024 година беше публикуван от Пентагона. Той включва рекордни разходи от $842 млрд. В документа като основна цел на увеличението на разходите е посочено сдържането на КНР.

Министерството на отбраната на САЩ нарече Китай основното предизвикателство за страната

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: