Ограничават китайците в храненето чрез специални правила в ресторантите

Ограничават китайците в храненето чрез специални правила в ресторантите Снимка: https://www.google.com

В някои китайски градове искат да наложат ограничения върху количеството храна, което клиентите могат да поръчат в ресторантите. Решението е свързано с увеличаването на хранителните отпадъци и повишаването на цените на продуктите в страната, пише Vice.

 

Уханската асоциация на заведенията за обществено хранене предложи на ресторантите да приемат ново правило. Например компания от десет души може да поръча само девет ястия. Клиентите могат да си поръчат допълнителна порция само при положение че са останали гладни, след като са изконсумирали всичко поръчано. Асоциацията също така призовава за въвеждането на намалени порции в ресторантите (например половинки) и предлагане на гостите на останалата храна в кутии за вкъщи, за да се намалят отпадъците от изхвърляната храна.

 

Коронавирусът предизвика увеличение на цените на продуктите в Китай. В допълнение към това, неотдавнашните наводнения в южната провинция Дзянси доведоха до унищожаване на земеделските площи, което поставя под заплаха обезпечаването на населението с продоволствия. Щетите от стихията се оценяват на 1,16 милиарда долара.

 

По-рано през август китайският ръководител Си Дзинпин призова китайците да започнат да пестят храна. По думите му, това разточително поведение на съгражданите му го „ужасява и огорчава".

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: