Фалшив мед продължава да залива европейските пазари

Фалшив мед продължава да залива европейските пазари Снимка: just-food.com

Разследване, ръководено от Службата за борба с измамите на Европейската комисия (OLAF) и Съвместния изследователски център (JRC), разкри масова измама с популярния продукт

От изследваните 320 образци, 147, т.е., 46% са се оказали подправени със захарни сиропи от ориз, пшеница или захарно цвеко. Най-големите количества фалшив мед са доставени от Турция (93%) и Китай (74%), съобщава Euronews. В измамата е замесено и Обединеното кралство, където всички 10 вида анализиран вносен мед не са преминали тестовете за автентичност. Според доклада на JRC, медът, произведен в други страни, е бил „обработван” във Великобритания и реекспортиран в ЕС.

Разследването е координирано действие на ЕС, ръководено от Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ на Европейската комисия (DG SANTE), с участието на националните органи на 18 държави, които са част от мрежата на ЕС за измами с храни, в това число Белгия, България, Германия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Литва, Полша, Румъния, Унгария, Финландия, Франция, Швеция, Чехия, плюс Норвегия и Швейцария.

Установено е, че в доставките на „подправен” мед, са замесени 133 фирми (70 вносители и 63 износители), посочват от OLAF. „Медът съдържа естествени захари и според законодателството на ЕС трябва да остане чист – което означава, че към него не могат да се добавят съставки, които увеличават обема му“, се казва в публикуваното от OLAF изявление.

Документът подчертава, че измамата не носи риск за здравето на потребителите, но излага на опасност честните производители, които са изправени пред нелоялната конкуренция на некоректни участници в пазара, предлагащи мед на по-ниски цени, постигнати с изкуствено добавените евтини съставки.

В доклада се посочва, че средната цена на чистия вносен мед в ЕС през 2021 г. е била € 2,32 /kg, докато захарните сиропи например от ориз са се търгували на цена от около € 0,40 – € 0,60 /kg. Разследването е открило и случаи на измама с произхода, посочен на етикетите.

Изправено пред този шумен доклад, правителството на Обединеното кралство каза пред Euronews, че разследва резултатите, но ангажираните служители настояват за по-модерна технология за тестване и оспорват твърденията за „фалшификация в индустриален мащаб”. Същевременно от британското министерство на околната среда, храните и селските райони, подчертават, че работят в тясно сътрудничество с правоприлагащите органи, за да не допуснат мед, несъответстващ на „високите стандарти” в страната. 

Според френския вестник Le Monde, Европа внася годишно 175 000 тона мед, нареждайки се само след САЩ. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: