Human Rights Watch отбеляза влошаване на ситуацията с правата на човека по света

Human Rights Watch отбеляза влошаване на ситуацията с правата на човека по света Снимка: https://pixabay.com/

На 12 януари правозащитната организация Human Rights Watch (HRW) публикува своя годишен доклад за ситуацията с човешките права в света

Сред най-важните кризи в тази област през 2022 г. анализаторите на HRW откроиха ситуацията в Украйна, нарушаването на човешките права срещу уйгурите в Китай, действията на талибаните в Афганистан, поради което милиони жители на страната бяха на ръба на гладната смърт.

Авторите на доклада отбелязват, че ситуацията в Украйна, водеща до множество жертви, нарушения на човешките права и милиони бежанци, „бързо се превърна в един от най-важните въпроси в дневния ред за правата на човека през 2022 г.“

Организацията отбелязва влошаващата се ситуация с човешките права по света.

„Още една година на свиване на реално и виртуално гражданско пространство по света носи осъзнаването, че атаките срещу системата за правата на човека са отчасти свързани с нейната ефективност – защото разкриването на злоупотреби и даването на шанс на оцелелите (след катастрофи и репресии) да говорят и за тези, които са изложени на риск, движението за правата на човека затруднява живота на злоупотребяващите с властта си правителства“, казват анализаторите на HRW.

В доклада организацията твърди, че 2022 г. за Русия стана  „началото на нова, мащабна кампания за изкореняване на общественото несъгласие“.

Освен всичко друго, организацията критикува приемането на нови закони, които според авторите на доклада на практика въвеждат цензура и разширяват ограниченията за онези, които властите смятат за чуждестранни агенти, както и криминализирането на участието в обществени протести.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: