Рекорден стокообмен с Турция – над 7,3 млрд. евро през 2022 г.

Рекорден стокообмен с Турция – над 7,3 млрд. евро през 2022 г. Снимка: Министерство на иновациите и растежа

За изминалата година вносът от Турция расте с над 50 %, а българският износ бележи ръст от над 30 %

Турция е един от приоритетните външнотърговски партньори на България. За 2022 г. стокообменът е рекорден – над 7,3 млрд. евро. 

За изминалата година вносът от Турция расте с над 50%, а българският износ бележи ръст от над 30 %. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, който откри българо-турски бизнес форум в Бургас, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) към Министерство на иновациите и растежа (МИР). На събитието участват посланикът на Турция у нас Н.Пр. Айлин Секизкьок, кметът на Бургас Димитър Николов, Областният управител Мария Нейкова и представители на над 320 компании от двете страни.

Министърът на иновациите и растежа заяви още, че преките турски инвестиции в България са над 1 млрд. евро, а преките и индиректни достигат – 2,5 млрд. евро. По думите му, над 2200 компании с турски капитали оперират в страната ни, като в някои български региони те са най-големите работодатели.

Имаме цел стокообменът с Турция да се увеличи с още 30 %, обяви министърът и посочи четири основни действия как това да бъде постигнато. 

Отваряме нови възможности за обмен на квалифициран персонал“, каза той. По думите му, това е една от основните теми с турските инвеститори. Пулев изтъкна, че МИР е създало възможност за съдействие за бърза обработка и издаване на т. нар. „Синя карта“, която позволява на минимум 10 човекависококвалифицирани специалисти от държави извън Европейския съюз за срок до 5 години да работят в България. 

Министърът обяви, че МИР издава и „Стартъп Виза“, която е насочена към иновативни проекти и дава един облекчен режим на регистриране на инвеститори извън ЕС,които искат да развиват иновативен или високотехнологичен бизнес у нас. 

По време на днешния бизнес форум министър Пулев и посланикът на Турция у нас Н.Пр. Айлин Секизкьок участваха в подписването на Меморандум за разбирателство между ИАНМСП и Организацията за развитие на малките и средните предприятия в Турция (KOSGEB), който ще насърчи взаимоотношенията на МСП от двете страни. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: