Прокуратурата в Манхатън уведоми Тръмп за задържането му на 21 март

Прокуратурата в Манхатън уведоми Тръмп за задържането му на 21 март Снимка: wikipedia.org

Прокуратурата в Манхатън съобщи на Тръмп, че той ще бъде задържан на 21 март

Прокуратурата на окръг Манхатън съобщи на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че той ще бъде задържан на 21 март. За това самият той написа в социалната си мрежа Truth Social.

"Водещият кандидат на Републиканската партия и бивш президент на Съединените американски щати ще бъде задържан във вторник следващата седмица. Излезте на протести, върнете страната ни!", написа Тръмп в събота, 18 март.

Бившият американски президент твърди, че решението за арестуването му е взето от "корумпираната и невероятно политизирана служба на окръжния прокурор на Манхатън". При това той заявява, че не е извършил никакви престъпления и призова последователите си, в случай че бъде арестуван, да протестират срещу бъдещи обвинения.

Става дума за старо наказателно дело за даване на подкуп за заглушаване на скандал с участието на порнозвездата Сторми Даниелс. През 2016 г. адвокатът на Тръмп Майкъл Коен изпрати на Даниелс $ 130 хиляди, за да не рзказва за романа си с милиардера през 2006 година. Жената възнамеряваше да отиде в телевизията малко преди отварянето на избирателните секции.

Освен това демократите от комитета за надзор и подотчетност на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ обвиниха бившия президент на страната, че не е докладвал за повече от сто подаръка, които е получил от чужди правителства по време на президентството.

По-рано, на 23 декември, беше съобщено, че специлната комисия на Камарата на представителите на САЩ, разследваща атаката срещу Капитолия през януари 2021 г., препоръчва да се забрани на Тръмп да участва в следващите президентски избори. Тази препоръка беше направена по време на изготвянето на доклад за разследването на случилото се в Капитолия.

В същия ден стана известно, че специалният комитет препоръчва да се възбудят четири наказателни дела срещу бившия президент на САЩ. Тръмп от своя страна нарече обвиненията срещу него лов на вещици.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: