В Япония работи кафене за хора, които избягват личния контакт (видео)

В Япония работи кафене за хора, които избягват личния контакт (видео) Снимка: instagram.com

Поръчките се приемат през дупка в стената

В Осака функционира  кафе Kuma No Te  "Меча лапа", чиято особеност е, че сервитьорите не носят храна и напитки на гостите - клиентите сами си взимат поръчката през малка дупка в стената, без да встъпват в личен контакт с персонала, съобщава Vice.

Заведението работи в събота и е създадено за хора с психични проблеми, на много от които им е трудно да си намерят работа и да общуват с непознати.

Физическата бариера между служителите и клиентите се осъществява посредством играчка - пухкава мечешка лапа, с помощта на която сервитьорите подават поръчката. Както е замислено по идея, тя дава на гостите и служителите усещане за сигурност и спазване на личното пространство и граници.

В Kumo No Te e интериорът е минималистичен, със сиви бетонни стени и стойки, липсват места за сядане и тук никога не е шумно "В Япония хората с увреждания и със сериозни психични разстройства получават подходяща помощ в болниците. Обаче тези, които се считат за недостатъчно "нуждаещи се", тези, които изпитват депресия, тревожност или са преживели тормоз на работното място, са изправени пред липса на достатъчно внимание и държавна подкрепа. Създавайки това кафене, искахме да направим работната среда по-благоприятна", казва основателят на заведението Ючиро Хирамура.

Собственикът на заведението е уверен, че японските жени често срещат неподходящо отношение от страна на началството. "Много компании все още работят на йерархичен принцип, което означава, че по-малко високопоставените служители могат да се сблъскат с тормоз и експлоатация от страна на по-влиятелни лица", подчертава Хирамура.

На свой ред за японските мъже е много трудно да говорят за своите емоции и психични проблеми, те свързват това със слабост и го смятат за неподходящо, затова хората се чувстват самотни, изолирани и неразбрани. В бъдеще Юичиро Хирамура се надява да разшири пространството на заведението и да го направи многофункционално, като добави зони за медитация и релакс.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: