Бягство от затвора

Бягство от затвора Снимка: texastribune.org

Десетки затворници избягаха от затвор в Северно Мексико, след като въоръжени мъже, вероятно членове на наркокартел, са открили огън по сградата.

Според властите, нападателите са пристигнали пред държавния затвор в щата Чихуахуа малко след 07:00 местно време, в бронирани превозни средства и са започнали да стрелят срещу охраната, съобщи ВВС. 

Дръзката атака в граничния град Сиудад Хуарес е оставила след себе си 14 убити, включително четирима затворници. Полицията съобщи, че други 24 са избягали, а 13 са ранени и се лекуват в болницата на затвора. 

Сблъсъци в изправителното заведение се случват често, макар че престъпниците от различни банди и наркокартели са настанени в отделни блокове, но зрелищни атаки като днешната са брутална престъпна проява, която вдигна на крак местните сили за сигурност, подкрепени от части на армията и националната гвардия..

Пред затвора тълпи роднини очакват новини за близките си. Свидетелка казва, че облечените в черно нападатели са били по-добре въоръжени от полицията и са стреляли по всяко преминаващо превозно средство. 

Минути преди бягството въоръжени мъже са стреляли и по полицаи на близка до затвора улица и след гонка с автомобили из града, четирима от нападателите са задържани. По същото време в друг район на Сиудад Хуарес при въоръжен сблъсък са загинали още двама шофьори. Властите още не са казали дали инцидентите са свързани.

Години наред градът е свидетел на жестоки сблъсъци между съперничещите си наркокартели Синалоа и Хуарес. Миналият август в същия затвор избухна бунт, който се прехвърли на улицата, оставяйки още 11 жертви. И двата инцидента са демонстрация на силата, която наркокартелите упражняват в системата на затворите.

От прокуратурата в Сиудад Хуарес, град с над 1.5 милиона души население, само на 3 километра от Ел Пасо, Тексас, съобщиха, че разследват атаката. От 2006 г., когато избухна тази нарковойна, над 60 000 души в Мексико се смятат за изчезнали, а само през 2019 броят на убитите в наркосблъсъци надхвърля 31 000.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: