WSJ: Си Дзинпин ще преговаря със Зеленски след срещата с Путин

WSJ: Си Дзинпин ще преговаря със Зеленски след срещата с Путин Снимка: синхуа

Председателят на Китай Си Дзинпин възнамерява да проведе разговори с украинския президент Володимир Зеленски, съобщава The Wall Street Journal (WSJ), като се позовава на информиран източник

Според изданието   разговорите между китайския лидер и Зеленски ще се състоят след посещението на китайския лидер в Москва.

В руската столица Си Дзинпин възнамерява да се срещне с руския президент Владимир Путин. По-рано Кремъл отказа да коментира информацията на Ройтерс относно пристигането на ръководителя на Китай, пише Комерсант.

И двете срещи отразяват желанието на Пекин да играе по-активна роля в посредничеството за прекратяване на украинския конфликт, посочва източникът на WSJ.

На 10 март депутатите от Общокитайското събрание на народните представители преизбраха Си Дзинпин за председател на Китайската народна република.


По-рано Китай представи собствен сценарий за мирно уреждане на украинския конфликт. Той не съдържаше искания за изтегляне на руските войски, но включваше прекратяване на огъня и край на едностранните санкции.

Украйна и западните страни отхвърлиха този сценарий. Така например, според президента на САЩ Джо Байдън, подобен план е изгоден само за Москва.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: